Descoperire de excepţie într-o biserică reformată din Cluj: picturi făcute înainte de Căderea Constantinopolului
Descoperire de excepţie într-o biserică reformată din judeţul Cluj. Meşterii care lucrau la recondiţionarea lăcaşului de cult au găsit sub tencuială mai multe picturi murale realizate în urmă cu mai bine de 700 de ani. Surprizele nu s-au oprit aici. Se pare că şi şarpanta de lemn ar fi cea mai veche din ţara noastră.
De Alex Prunean la 28.01.2023, 21:28Picturile murale, care se întind pe câţiva metri pătraţi, au fost descoperite întâmplător, în timpul lucrărilor de restaurare a bisericii din Viștea.
Atilla Weisz, specialist istoria artelor UBB: Este vorba despre nişte picturi murale medievale care, pe bază stilistică, le am putea data pe la începutul secolului al XIV-lea, undeva la anii 1330-1340 s-a răspândit acea stilistică care are exemple în Transilvania.
Picturile de la biserica din Cluj erau ascunse sub tencuială şi s-au păstrat într-o stare foarte bună
Pe lângă picturi, a mai fost găsită şi o grindă, la fel de veche.
Alex Prunean, reporter Observator: Tot în timpul lucrărilor de restaurare a fost descoperită şi o structură din lemn care susţine acoperişul. În urma analizei făcute de analişti s-a stabilit că lemnul provine de la un arbore tăiat în iarna anului 1329 sau 1330.
Botar Istvan, arheolog: Au fost măsurate inelele anuale, acest şir a fost digitalizat şi s-a format o bază de date pe care noi am reuşit să o datăm cu cornologia noastră. Şarpanta actuală a fost făcută din stejar tăiat în 1655, dar s-au păstrat şi câteva dintr-o şarpantă mai veche.
Biserica reformată din Viștea are în interior un sanctuar dreptunghiular, dar şi cunoscute fresce de la începutul secolului al 14-lea. În clopotnița de lângă biserică se găsește şi un clopot din anul 1487. Specialiştii cred că micul lăcaş de cult mai ascunde şi alte secrete, dar, pentru moment, lucrările de restaurare, plătite de Guvernul de la Budapesta, au fost oprite.