Antena Meniu Search
x

Video Războinicul îngropat cu tot cu cal, considerat de arheologi o descoperire fără precedent. Ce se mai afla în mormântul antic, lângă el

Descoperire uluitoare a arheologilor pe şantierul autostrăzii Moldova. Săpăturile au scos la lumină un mormânt princiar al unui războinic, din perioada migrațiilor, din secolele 4-5. "Tezaurul" numără peste 120 de piese, unele din aur sau nestemate.

de Redactia Observator

la 20.12.2022, 20:49

Vezi și

Un războinic înmormântat lângă calul său, înconjurat de obiectele prețioase care i-au aparținut în timpul vieții. Este descoperirea impresionantă făcută de arheologi, pe lotul 1 al Autostrăzii Buzău-Ploieşti

Silviu Ene, arheolog: A fost descoperit un mormânt princial, datat în perioada secolelor 4-5, cu mai bine de 100 de obiecte de aur sau placate cu aur. A fost descoperită și o parte din cal, avea și o sabie lungă, aurită, un pumnal decorat tot cu aur. Pe față avea aplicat ceea ce ar putea fi o mască de aur, ce s-a păstrat din ea.

Iar la picioarele sale, războinicul avea așezat un cazan de bronz, dar și tolba cu săgeți folosite în luptă. Specialiștii consideră descoperirea o filă de istorie.

Radu Băjenaru, Institutul de Arheologie: Este o descoperire de excepție, este un mormânt de războinic, un om de vază, îngropat cu toate însemnele sociale pe care le avea la momentul la care a fost îngropat.

Pe acelaşi subiect

Arheologii au găsit peste 120 de piese valoroase

Locul în care a fost făcută descoperirea se află undeva aproape de Buzău, pe raza localității Dumbrava. Locația precisă nu a fost făcută publică de nicio autoritate, însă, pentru a-i ține pe curioși la distanță, asta deși piesele au fost deja ridicate.

Silviu Ene, arheolog: Cercetarea s-a desfășurat în niște condiții foarte grele, mai ales pentru că a fost o perioadă ploioasă. Ne-am dat seama că nu putem să lăsăm obiectele pe perioada nopții. Am săpat până târziu în noapte, la lumina lampaselor, ca să putem să le ridicăm în aceeași zi.

Nu este prima descoperire importantă pe care arheologii o fac în zona localității Dumbrava

Obiectele au fost duse în laborator și, cel mai probabil, vor fi expuse într-un muzeu, după ce trec prin procesul de conservare și recondiționare.

Alin Șerbănescu, CNAIR: Este inestimabilă și din perspectiva unicității ei. Ea, practic face parte nu numai din patrimoniul arheologic românesc, ci din patrimoniul arheologic universal. Nu va afecta construcția autostrăzii, pentru că din perspectivă contractuală, antreprenorul este acum în faza de descărcări arheologice și de deminări.

Autostrada Moldovei va avea 320 de kilometri și, potrivit autorităților, în anul 2026 ar trebui să fie finalizată. Autostrada va lega Ploiești de Pașcani, practic Muntenia de Moldova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Războinicul îngropat cu tot cu cal, considerat de arheologi o descoperire fără precedent. Ce se mai afla în mormântul antic, lângă el