Drama românilor exploataţi în Spania, va fi discutată la Guvern
Oamenii erau prost plătiţi, locuiau în corturi fară apă curentă sau electricitate, în condiţii total inumane, deşi patronul le promisese că vor lucra cu acte în regulă. Premierul i-a convocat astăzi atât pe ambasadorul Spaniei la Bucureşti cât şi pe ministrul Andreea Păstîrnac.
De Redactia Observator la 31.07.2017, 10:29Oamenii erau prost plătiţi, locuiau în corturi fară apă curentă sau electricitate, în condiţii total inumane, deşi patronul le promisese că vor lucra cu acte în regulă. Premierul i-a convocat astăzi atât pe ambasadorul Spaniei la Bucureşti, cât şi pe ministrul Andreea Păstîrnac.
Premierul Tudose se întâlneşte luni dimineaţă, cu ambasadorul Spaniei la București, Ramiro Fernandez Bachiller, și cu ministrul Andreea Păstîrnac. Decizia lui Mihai Tudose vine după ce, vineri, Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) i-a cerut șefului Executivului intervenția urgentă "pentru protejarea românilor care muncesc în străinătate și sunt abuzați".
Prim-ministrul Mihai Tudose îi va da "puteri mai mari" ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, pentru a putea acționa astfel încât niciun cetățean român din străinătate "să nu mai fie discriminat", au declarat sâmbătă, pentru Antena 3, surse oficiale.
"După ce la începutul acestei săptămâni Poliția din Italia a descoperit zeci de români abuzați pe plantațiile din sudul Italiei, ieri autoritațile spaniole au descoperit în provincia Cuenca din centrul Spaniei mai mulți români care erau exploatați de către angajatorii spanioli.
În cursul zilei de ieri au fost descoperiți 24 de români lucrând fară contract de muncă, platiți prost şi dormind în corturi, fară apă curentă si fără electricitate. Astăzi au fost de identificare alte două astfel de cazuri. Peste trei milioane și jumătate de români muncesc în țările europene.
Zilnic sute de români sunt abuzați în statele unde locuiesc prin legi discriminatorii, de catre funcționari care își permit să nu le rezolve problemele, ci să îi jignească și, nu în ultimul rând, de către angajatori care îi forțează să lucreze în condiții mizere. De aceea cerem prim-ministrului Tudose modificarea misiunii Ministerului Pentru Românii de Pretudindeni, dintr-un Minister care se ocupă doar de acordarea de subvenții pentru proiecte culturale în diaspora, într-unul care să aibă ca prim obiectiv protejarea românilor din diaspora", transmite Federația asociațiilor de români din Europa.
"Majoritatea românilor care lucrează în Europa trimit în continuare banii in țară. Așa se face că în ultimii 10 ani, ei au trimis acasă peste 55 miliarde de Euro, mai mult decât oricare investitor străin și mai mult decât a primit România de la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Guvernul României continuă să manifeste față de ei indiferență şi dispreț", a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.