Elevi cu deficienţe de vedere, tur ghidat prin Timișoara
Poate pentru prima dată în viaţa lor, mai mulţi elevi cu deficienţe de vedere s-au urcat pe o bicicletă şi au participat la un circuit turistic despre Revoluţia din 1989, special adaptat pentru ei. S-a întâmplat la Timișoara, unde un grup de voluntari a lucrat un an întreg pentru ca istoria, poveştile şi vibrațiile oraşului să fie simţite mai uşor. În proiect au fost incluse biciclete în tandem, broşuri tactile şi chiar vocile unora dintre cei care au ieşit în stradă acum 30 de ani.
De Iulia Pop la 14.06.2021, 12:42- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Elevii cu deficienţe de vedere s-au putut urcat pe bicicletă.
- Voluntarii îşi doresc să stimuleze integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi.
Mai mulţi elevi cu deficienţe de vedere de la Liceul IRIS din Timişoara au avut parte de o experienţă unică, în premieră: un tur ghidat, adaptat pentru ei, prin poveştile oraşului. Turul începe cu o plimbare cu bicicleta în tandem. Un instructaj este însă absolut necesar.
Constantin Cristache, profesor Liceul Teoretic Special "IRIS": „Facem acum o parte combinată. Mergem şi cu bicicleta, deci putem ieşi şi în altă formulă decât cea obişnuită. Apoi, că ne putem afla în zone fierbinţi ale Pieței Operei, în faţa unor clădiri pe care le putem vedea și pe care ni le putem imagina.”
Voluntarii au muncit un an întreg la acest proiect
Un an întreg de muncă a fost necesar pentru ca echipa de voluntari să realizeze broşuri cu imagini, hărţi tactile şi machete 3D ale obiectivelor.
Alina Satmari, iniţiator proiect: „Ne-am gândit să oferim o broșura tactilă, să adaptam ce vrem noi să facem nevoilor lor. E o broșură cu 20 de pagini ce are hărți, imagini tactile şi coduri QR, care odată scanate îi conduc la interviuri.”
Pe lângă explicaţiile ghizilor, turul conţine şi părţi audio cu fragmente din interviurile celor care au participat la Revoluţie.
Iniţiatorii proiectului îşi doresc ca prin astfel de acţiuni să stimuleze integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi. Statisticile arată că nouă din zece nevăzători ies foarte rar din casă.