Explozie de împrumuturi pe timp de pandemie: Românii au luat credite de 800 de milioane de euro
Românilor le place să fie proprietari, nu să stea în chirie! Iar asta se vede în numărul creditelor pentru locuinţe, care a explodat în pandemie. Anul trecut, doar prin companiile de brokeraj, s-au acordat peste 25 mii de credite, în valoare de 800 de milioane de euro. Specialiştii spun că trendul se păstrează şi în 2021.
De Redactia Observator la 30.03.2021, 20:50În 2020, numărul de credite a crescut cu 30% faţă de anul precedent. Românii s-au împrumutat în special pentru a-şi cumpăra o locuinţă.
"Oamenii au acest drept de proprietate,îşi doresc sa fie proprietari. iau in calcul..decat sa stau cu chirie, mai bine platesc o rata".
Dragoş Nichifor, broker credite: "Îşi doresc spaţii mai mari sau o compartimetare mai bună şi indiferent de nivelul pe care îl aveau înainte sau dorit un upgrade".
Datorii, maşini sau electrocasnice
Românii au mai vrut bani să achite datorii, pentru o maşină nouă sau electrocasnice.
"Faci, că nu-ţi permiţi, de nicio culoare. Oricât ai încerca, nu-ţi permiţi. Şi automat lumea face credite. Oamenii s-au împrumutat pentru că au trebuit să-şi acopere nişte cheltuieli care altfel s-ar fi acoperit prin salarii sau prin veniturile pierdute".
Dragoş Nichifor, broker credite: "Electrocansice, bunuri de folosinţă îndelungată, auto şi renovarea locuinţei sunt printre cauzele principale de accesare a creditelor de nevoi personale".
Explozie de credite
Economiştii spun că explozia de credite este dovada că unii au prosperat în această perioadă sau au fost mai economi.
Cristian Păun, economist: "Venitul nu s-a prăbuşit semnificativ. Venitul este cel care generează capacitatea unei persoane fizice de a lua un credit de la bancă. Ştim cu toţii ca TVA-ul este destul de mare, 19%. Gândiţi-vă că în momentul în care accesezi un credit de consum o cincime din acel credit din start tu de fapt îl plăteşti drept taxa pe valoare adaugată. Ori este un pic ciudat să vezi românii care au un apetit mai mare mai ales într-un an de pandemie".
Valoarea medie a unui credit a fost de 30 de mii de euro. Iar cea mai mare de 255 de mii de euro, împrumut luat pentru o locuinţă. De altfel, în 2020, cele mai căutate au fost creditele ipotecare, urmate de cele de nevoi personale şi cele pentru "Noua Casă" (4%).
Cele mai multe credite au fost accesate din Bucureşti. Capitala e urmată de Constanţa, Iaşi şi Timişoara. Pentru 2021, brokerii de credite se aşteaptă ca numărul de împrumuturi să crească din nou, cu 50%.