Antena Meniu Search
x

Video Cu salariile afectate de criză, unii români abia reuşesc să facă faţă cheltuielilor curente

Datoriile ne seacă! Şi de bani, şi de nervi. Povara creditelor la bănci şi a împrumuturilor de la rude sau prieteni ne ţine treji noaptea. Cu salariile afectate de criză, unii abia reuşesc să facă faţă cheltuielilor curente.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 25.03.2021, 21:41

Vezi și
  • Pandemia a pus un stres suplimentar pe românii care deja se chinuiau de la o lună la alta

După un an de pandemie în care veniturile s-au micşorat, portofelele sunt tot mai subţiri, iar cheltuielile lunare au rămas neschimbate sau chiar au crescut. Oamenii adună datorii şi resimt stresul tot mai puternic.

Irina Chiţu, analist financiar: Nu știi exact la ce să te aștepți. Mai ales dacă ai un credit atunci clar este o povara. Te gândești ce se întâmplă mâine, ce se întâmplă peste un an, dacă cumva îmi pierd jobul...

Un studiu recent arată că pentru şase din zece români plata datoriilor reprezintă un uriaş factor de stres. La fel de stresante sunt şi cheltuielile zilnice. 

Adrian Negrescu, economist: Mare parte din cheltuielile lunare merg pe întreținere, alimente, asigurarea bunurilor de strictă necesitate. E o problema pentru acești oameni, având în vedere că și euro a crescut, și prețurile au crescut.

Pe acelaşi subiect

Românii sunt sfătuiți să economisească

De voie, dar mai ales de nevoie, oamenii se văd obligaţi să strângă şi mai mult cureaua. 

Silvia Jalea, manager comunicare bancă: 43 la sută dintre români sunt mult mai atenți la cheltuielile pe care le fac și 45 la sută încearcă să pună bani deoparte.

De altfel, și datele Băncii Naționale arată că numărul celor care economisesc a crescut în ultimul an. Spre exemplu, depozitele în lei s-au majorat cu 16 procente până la 154 mld lei, iar cele în valută au crescut cu 17 procente  până la echivalentul a 107 miliarde de lei. Experții ne sfătuiesc sa diversificam modalitățile de economisire pentru a avea șanse mai mari de câștig.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cu salariile afectate de criză, unii români abia reuşesc să facă faţă cheltuielilor curente