Febra sportului nobil cuprinde tot mai mulți români: "Mi s-a părut un sport foarte elegant". Cât costă o ședință de echitație
Echitaţia are din ce în ce mai mulţi adepţi în România! Considerat a fi un sport nobil, călăria poate fi în acelaşi timp şi o şedinţă de terapie. Deşi ar putea să pară simplu, cei care practică echitaţia spun că este chiar extrem de solicitantă, însă mai ales un sport scump.
De Alex Prunean la 13.08.2023, 10:49Graţie, îndemânare şi curaj. Acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine echitaţia, sportul care a cuprins în ultimii ani tot mai mulți români, indiferent de vârstă. Sofia Maria face călărie de 1 an, iar pentru ea, a fost prima participare la un concurs. Acum se antrenează cu un cal al clubului, dar visul ei este să îl aibă pe al ei.
Reporter: Ce anume te-a făcut să începi acest sport?
Sofia Maria: Mi-au plăcut dintotdeauna caii și mi-am dorit și eu să am un cal dar încă nu îl voi primi pentru că nu sunt antrenata chiar ca lumea și voi primi, cred, de ziua mea, un cal. Nu contează de cât timp faci călărie, contează de câte ori vii pe săptămână.
Interesul tot mai mare pentru echitaţie e confirmat şi de cifre
După doar câteva ore în care a însoţit-o la orele de echitaţie, febra sportului nobil a cuprins-o şi pe mama ei, care acum e hotărâtă să cumpere un cal al familiei.
Mama Sofiei: De vreo câteva luni de zile am descoperit şi eu că este un hobby, e într-adevăr o relaxare, am început şi orele de echitaţie, împreună cu ea, urmând să ne gândim să achiziţionăm un cal.
Iar interesul tot mai mare pentru echitaţie e confirmat şi de cifre.
Alex Prunean, reporter Observator: În toată țara sunt 150 de cluburi de echitație, cele mai multe apărute în ultimii ani. Prețul unui astfel de cal începe de la 2-3.000 euro, dar pe măsură ce palmaresul premiilor se mărește, animalul poate valora și zeci de mii euro.
Cum se întreține un astfel de cal
Evelin este norocoasă, deoarece a avut şansa să îşi crească propriul cal încă de mânz, astfel că acum relaţia cu animalul este una specială.
Evelin: Importantă le şi relaţia cu calul. Important e să te menţii şi tu în formă şi bineînţeles şi calul. Reporter: Cum se întreţine un astfel de cal?
Evelin: Păi cu multă iubire, cu mâncare şi de restul se ocupă Dumnezeu.
Ane Marie: Mi s-a părut un sport foarte elegant. Am prins pasiunea aceasta de când mă uitam la concursuri şi am fost în Franţa şi aşa m-au ajutat şi părinţii mei să îmi cumpăr un cal şi am reuşit să ajung aici datorită lui.
Cât costă un abonament de 5 ședințe de echitație
Iar unde e cerere, există şi ofertă. Un abonament de 5 sedinţe la călărie costă 300 lei, dar cei care vor doar să se plimbe în natură, scapă cu 100 lei. Însă cei mai mulţi se întorc.
Atilla Boer, administrator centru de echitaţie: La început toată lumea vrea doar să vină să înveţe să călărească ca şi hobby, să facă drumeţii, să stăpânească propriu-zis calul, după care doreşte să evolueze şi să ajungă chiar unii dintre ei sportivi.
În România sunt aproximativ 480.000 de cai, însă 89% dintre ei sunt folosiţi la muncă.