Fermierii au ajuns cu cuțitul la os: își duc vacile la abatoare, pentru că nu le mai pot hrăni. Seceta a pârjolit culturile
Fermierii din judeţul Satu Mare au ajuns cu cuţitul la os. Pentru că nu mai au ce să le dea de mâncare, își duc vacile la abatoare. Unii dintre ei au apucat să-şi sacrifice doar câteva animale, în timp ce alţii au ajuns să îşi lichideze fermele cu totul. Decizia radicală vine după ce au văzut cum seceta prelungită le pârjoleşte, pe zi ce trece, culturile.
De Simona Vasiac la 02.11.2022, 17:17- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
După 25 de ani de activitate, Cristian priveşte cu nostalgie la staulul în care îşi ţinea animalele. A devenit locul de joacă preferat pentru pisicile familiei. 80% din furajele cu care îşi hrănea vacile erau cultivate chiar de el, aşa că seceta extremă l-a determinat pe fermier să pună lacătul pe afacere. Şi-a dus toate animalele la abator.
Cristian Kadar, fost proprietar fermă vaci: N-aș fi crezut... întotdeauna erau greutăți în domeniu dar în ultimii ani. coroborat cu seceta. prețurile furajelor, toată afacerea a devenit nerentabilă.
Acum cinci ani, în zona Carei din judeţul Satu Mare, erau nouă ferme de vaci. Astăzi nu mai există niciuna. Iar previziunile sunt sumbre şi pentru zonele învecinate, într-unul dintre cei mai secetoşi ani din istorie.
Fermierii preferă să sacrifice animalele, pentru că furajele sunt tot mai scumpe, iar seceta a agravat situația
- Ne așteaptă un Crăciun mult mai scump ca anul trecut: cât ar putea costa un kilogram de carne de porc
- Cât de gravă a fost, de fapt, seceta din România. Cifrele care arată dezastrul din Agricultură
- Agricultura se întoarce în timp din cauza scumpirilor. 30% mai mulţi fermieri au ajuns să facă agricultură...
Un alt tânăr fermier are în grijă 300 de vaci. Lipsa apei şi valoarea subvenţiilor sunt doar câteva din motivele pentru care a decis să sacrifice 10% din animale.
Boszormenyi Attila, proprietar fermă: Furajul e prea scump de luat, n-am reușit să facem nici necesarul pentru animale, nici porumbul boabe, nici silozul. În anii trecuți am scos în jur de 8 tone la porumb, anul asta abia ajungem la o tonă jumate.
Iar dacă preţul cerealelor va creşte, fermierul are de gând să ducă la abator toate vacile de lapte şi să populeze ferma doar cu cele de carne. Tatăl său, cel care a fondat ferma acum 15 ani, i-a cerut ajutorul ministrului Agriculturii, Petre Daea.
Peste 40% din efectivele de animale au fost deja sacrificate în judeţul Satu Mare. Iar cifrele sunt în creştere având în vedere că suprafaţa totală afectată de secetă a depăşit 900 de mii de hectare.