Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Seceta din vară scumpește laptele la iarnă. Marele magazine preferă să aducă de afară mai ieftin, iar fermierii români se tem că nu vor mai avea piaţă de desfacere

Laptele apă nu se face, dar nici nu se iefineşte. Fermierii ne pregătesc pentru încă o scumpire. Spun că din cauza secetei au ajuns să cumpere furaje din străinătate, şi încă la preţ mărit. Ca să mai reducă din costuri, au început să micşoreze raţiile de hrană ale vacilor. După toate astea, se plâng că primesc de la fabricile de lapte de 10 ori mai puţin decât preţul din magazine. 

de Adrian Obreja

la 28.09.2022 , 19:42

În marile lanţuri de magazine, litrul de lapte ajunge la aproape 10 lei. Preţurile pe care fermierii le primesc, coboară, însă, în unele zone, la un leu şi 60 de bani. În aceste condiţii, mulţi îşi taie vacile. Afacerea nu mai rentează, în plus, nu mai au ce să le dea să mănânce. Această fermă din județul Galați are 1.700 de vaci care au nevoie zilnic de 120 de tone de furaje.

Aducem lapte mai ieftin de afară

Gavrilă Tuchiluș - director ferma: Producem, nu scump. Foarte scump. Și atunci va veni lapte din celelalte state unde au primit sprijin financiar de la stat, iar noi n-o să putem să ne vindem producția noastră pentru că este foarte scumpă. La iarnă vom vorbi de un lapte foarte scump şi foarte puţin în România pentru că acum abatoarele nu dovedesc să taie cât li se oferă.

Vezi și

Hrana vacilor costă în acestă fermă peste 30 de mii de lei pe zi. Ca să mai reducă din costuri, inginerii zootehnişti au ajuns să cântărească la gram mâncarea vitelor. 

Pe acelaşi subiect

Gabriela Ganea - inginer: Zilnic urmărim consumurile. In funcție de consumuri, de stocuri, de posibilitatea de cumpărare a furajelor, optimizăm rația, mergem prin tatonare, care sa facem o tărie cat de cat echilibrata. Este vaca cu 40 de kg de lapte, trebuie să-i dai hrană pentru 40 de kilograme. Dar acum am făcut un compromis.

Nevoiţi să cumpere furaje scumpe, fermierii se tem că nu vor mai avea piaţă de desfacere în România. Lanţurile de magazine cumpără lapte ieftin, din import, din ţări care oferă subvenţii agricultorilor. Între timp, românii se întreabă dacă vor recupera investiţiile făcute în modernizarea fermelor.

Adrian Obreja, reporter Observator: Pentru a avea o producţie de lapte de cel puţin 35 de l pe zi pentru fiecare au aici toate condiţiile necesare: sistem de ventilaţie, acoperiş şi pereţi care se deschis şi se închid electronic, pe baza unor senzori şi un astfel de robot care împinge hrana în faţa animalelor ca să poate mânca fără să fie deranjate, fără să fie stresate.

Gavrilă Tuchiluș - director ferma: Costul litrului de lapte este foarte ridicat nu doar din cauza furajelor, ci şi a celorlalte elemente: motorină, energie de care avem noi nevoie la tot ce este automatizat în fermă.

Importurile de lapte şi smântână au trecut de 100 de milioane de euro anul trecut, valoare care s-a dublat în ultimii 10 ani.

Adrian Obreja Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Seceta din vară scumpește laptele la iarnă. Marele magazine preferă să aducă de afară mai ieftin, iar fermierii români se tem că nu vor mai avea piaţă de desfacere