Programul Rabla. Afaceri cu maşini electrice cumpărate cu subvenţii de la stat. Cum scot unele firme profit
Firmele scot la vânzare maşinile electrice pe care le-au cumpărat, anul trecut, prin programul Rabla. Subvenţiile mari oferite de stat au devenit, acum, profit
De Redactia Observator la 08.02.2018, 09:11- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Firmele scot la vânzare maşinile electrice pe care le-au cumpărat, anul trecut, prin Programul Rabla. Subvenţiile mari oferite de stat au devenit, acum, profit pentru companii. Patronii vând la preţ întreg autoturismele pentru care ei au plătit doar jumătate.
Atât de mare a fost tentaţia, încât companii cu pierderi sau fără niciun angajat s-au înscris și au fost acceptate la Administrația Fondului pentru Mediu. Sunt şi societăţi care au dispărut de la adresă şi nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu maşinile electrice.
Programul Rabla: cum se fac afaceri cu maşinile electrice
La aceeaşi adresă din Bucureşti, am găsit trei firme care au cerut finanţare prin programul Rabla, pentru 50 de maşini electrice. Reprezentantul acestui "concern" susţine că a cumpărat doar 10, deocamdată. Asta înseamnă că statul le-a decontat, deja, în jur de o sută de mii de euro. Nici nu le-au luat bine, că le-au şi scos la vânzare.
Practic, patronul a cumpărat prin Programul Rabla o maşină electrică în valoare de 22 de mii de euro, fără TVA. Aproape 10.000 de euro au venit de la stat, iar pentru diferenţa de 12- 13.000 de euro a semnat un contract de leasing. După două luni de utilizare, cere peste 14.000 de euro pe maşină, fără TVA.
2017 a fost primul an în care programul Rabla a finanţat achiziţia de maşini electrice de către companii. În acest moment, programul Rabla Plus pentru 2017 arată în felul următor: s-au achiziţionat aproape 300 de maşini full electric şi s-au decontat în jur de 10 milioane de lei pentru ele.
Conform ghidului, firmele care accesau programul Rabla erau obligate, printre altele, să aibă taxele plătite, să nu fie în insolvenţă sau în faliment. Totuşi, pe lista AFM au fost aprobate şi firme cu o activitate cel puţin suspectă.
În acest bloc ar trebui să existe o firmă care tocmai şi-a luat 20 de maşini electrice prin programul Rabla Plus. Numai că la această adresă, noi nu am găsit nici firma şi nici maşinile.
Pe lista AFM există şi firme care vor să cumpere 10 sau 20 de maşini electrice, deşi nu au nici un salariat sau sunt îngropate în datorii de zeci de mii de lei. De exemplu, o firmă din domeniul construcţiilor cere finanţare pentru 10 maşini electrice, deşi în 2016 a avut venituri de... doi lei. Anul trecut, peste 260 de firme au solicitat finanţare de la stat pentru cumpărarea a 680 de maşini electrice.
20 dintre ele depus dosare pentru 339 de maşini electrice. Adică jumătate din cerere. Firmele le pot cumpra până la finalul anului 2019.