Floarea care înfloreşte o dată pe an, păzită de pădurarii din Gorj. Amenda pentru cei care o rup ajunge la 5.000 de lei: "Sunt de o frumuseţe inestimabilă"
Monument al naturii, laleaua pestriţă înfloreşte o singură dată pe an. Mai este cunoscută şi ca floarea de şah şi asta datorită desenelor de pe petale asemănătoare careurilor de pe tabla de joc. Într-o pădure din Gorj, localnicii şi pădurarii patrulează ca nimeni să nu distrugă sau să nu fure planta pe cale de dispariţie.
De Diana Speretoiu la 25.03.2023, 20:51Peisaj de poveste într-o pădure din Gorj, unde pe 100 de hectare creşte o floare rară: Laleaua pestriţă.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Laleaua pestriţă nu creşte mai mult de 20 de centimetri şi rămâne înflorită între 7 şi 10 zile. Mai este cunoscută drept floarea de şah şi asta datorită petalelor sale care sunt asemănate cu o tablă de şah.
Romică Prodea este pădurar şi, de peste 40 de ani, în martie, are o misiune specială. Păzeşte floarea firavă şi are grijă ca turiştii care ajung în pădure s-o admire,dar să nu o rupă.
Romică Prodea, pădurar: Sunt flori rare şi de o frumuseţe inestimabilă. Toată această pădure, pe care o vedeţi, e retrocedată la oameni. Proprietarii au înţeles şi n-au făcut marcări. Au înţeles valoarea acestei flori.
- 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii. Buchetele cu flori de primăvară asortate, la mare căutare în acest an
- Zambila, floarea preferată de 8 Martie, mai scumpă şi cu 30% faţă de anul trecut. Românii caută culorile noi,...
- Urmează zile cu temperaturi deosebit de ridicate pentru luna martie. Anunțul meteorologilor
Amenda pentru cei prinşi că rup florile ajunge la 5.000 de lei
Alături de pădurar, şi câţiva localnici care iubesc natura fac de pază cu rândul când înfloreşte laleaua. Ion Munteanu e voluntar în pădurea cu flori de cinci ani, de când a ieşit la pensie. Se bucură de o plimbare în aer liber şi, în acelaşi timp, are grijă şi de floarea rară.
Ion Munteanu, localnic: Doi, trei suntem, de fapt. Suntem împărţiţi, fiecare cu zona lui. Toată lumea vine, face poze, mai ales tineretul, copiii mici dornici să facă poze
Localnic: E patrimoniu naţional floarea. Ei o scot cu rădăcină cu tot. Unii înţeleg, unii nu înţeleg.
Amenda pentru cei prinşi că rup florile ajunge la 5.000 de lei. Laleaua pestriţă mai poate fi admirată şi în Timiş, Suceava sau Bihor, însă pe suprafeţe mai mici.