Florile vor fi mai scumpe în acest an, de 1 Martie
Se-apropie Luna Florilor. Luna în care femeile se simt răsfăţate. Iar florarii - mulţumiţi de câştiguri. E forfotă şi în sere. La Târgu-Mureş, mii de ghivece care vor ajunge în florăriile din oraşe sunt deja gata
De Redactia Observator la 19.02.2017, 23:19Se-apropie Luna Florilor. Luna în care femeile se simt răsfăţate. Iar florarii - mulţumiţi de câştiguri. E forfotă şi în sere. La Târgu-Mureş, mii de ghivece care vor ajunge în florăriile din oraşe sunt deja gata.
-Să fie bucurie pentru toate fetiţele şi doamnele.
Mai sunt doar zece zile până la 1 martie, iar doamna Lenuţa a început deja să testeze piaţa.
-Flori numai super proaspete, ghioceii, că sunt simbolul primăverii, frezie, lalele, preţuri bune.
În timp ce unii comercianţi mizează pe calitate, alţii se bazează pe etichetă. Importă flori din Olanda, Thailanda, Columbia sau Ecuador.
-Mai mult aducem din import, decât să ne zbatem pentru producţia autohtonă. Sunt foarte puţini producători şi cred că n-ar face faţă la cerinţele care sunt unei asemenea sărbători.
Şi în serele de la noi se lucrează din greu pentru ca florile româneşti să-şi facă loc printre lalelele din Olanda.
-Puneţi şi umpleţi toată sola asta de răsadurile de aici şi o să trecem după aceea în partea cealaltă. Haideţi să luăm de acolo, din partea cealaltă, ghivecele ca să le mutăm dincolo.
Eforturile producătorilor autohtoni au fost mai mari şi nici vremea nu i-a ajutat.
-Noi încălzim cu cazane de rumeguş, de lemn, şi chiar dublu faţă de anii trecuţi.
Iar preţurile vor fi pe măsură.
-De la un an la altul, sunt foarte scumpe. Bugetul este foarte ridicat pentru cei care cumpără flori.
O zambilă ajunge să coste de la 5 lei până la 10 lei, iar un buchet porneşte de la 15 lei. Pentru un aranjament mai sofisticat, clienţii plătesc cel puţin 100 de lei.
-Cam câţi bani aţi dat pe florile astea?
-200. Da's frumoase şi merită, să ştiţi. Foarte frumoase, proaspete.
În România, valoarea totală a pieţei de flori este estimată la 200 de milioane de euro pe an. Peste 90% dintre florile vândute în pieţele româneşti sunt importate. Iar banii ajung, în mare parte, tot în ţările de unde sunt cumpărate.