Creditele care se obţin uşor au dobânzi anuale uriaşe
Credite prin sms sau direct de la tonomat, cu buletinul şi fără adeverinţă de salariu. Sună tentant. Însă, doar la prima vedere. În realitate, clienţii ajung să plătească dobânzi anuale uriaşe.
Credite prin sms sau direct de la tonomat, cu buletinul şi fără adeverinţă de salariu. Sună tentant. Însă, doar la prima vedere. În realitate, clienţii ajung să plătească dobânzi anuale uriaşe.
-Bagi aici buletinul.
-Dar nu-şi dă banii pe loc, nu?
-Am înţeles că aici faci contractul şi te duci la bancă.
Instituţiile financiare nebancare şi-au făcut loc şi în marile magazine. În zonele aglomerate sunt montate creditomate. Sunt de fapt aparate pentru aprobarea creditelor rapide. Sunt pline de capcane şi dobânzi ascunse. O recunosc şi angajaţii unui magazin unde există un astfel de aparat.
-E foarte rapid. În două ore jumătate ai luat banii.
-E ca la cămătari.
Am vrut să testăm şi noi şi alte oferte pentru credite uşor de obţinut. Am intrat în prima instituţie financiară nebancară. Ni se cere buletinul şi ni se garantează că aprobarea vine în 48 de ore.
-La 10.000 de euro plătesc 24.000 de euro în 5 ani. E aproape triplu.
-Dacă eşti dispus să plăteşti atâţia bani.
-Nu am fost tentat să iau.
La o altă companie pentru acelaşi credit de 10.000 de euro ni se cere ipotecă, un girant, dar şi alte două persoane de contact.
-Avem şi un comision pentru această sumă de 800 de lei care se va scădea din sumă.
Un astfel de credit luat de la IFN-uri poate avea o dobândă anuală efectivă de peste 4000 la sută, avertizează specialiştii.
-La o tasta sau chiar la un click distanţă avem creditul prin sms. Îl putem obţine foarte rapid, doar trebuie să introducem câteva date. O să bifăm aici că avem nevoie de 500 de lei pentru o perioadă de 30 de zile. Vom vedea mai jos că avem de rambursat 709 lei. Ceea ce înseamnă că vom da înapoi banii pe care i-am împrumutat plus o dobândă foarte mare de 40%.
-Să fim atenţi la dobândă. Dobânda la astfel de credite este pe zi. Dobânzile penalizatoare ajung şi la 3% pe zi.
Conform datelor BNR, în România, sunt 179 de instituţii financiare nebancare cu sedii în toată ţara. Cei care apeleză la astfel de servicii de obicei nu mai sunt eligibili pentru un împrumut bancar. În 2015 şi 2016, mii de persoane au reclamat la ANPC faptul că astfel de instituţii percep dobânzile mari, comsioane exagerate sau ajung să îşi hărţuiască clienţii la telefon. Tot în ultimii doi ani, instituţiile financiare nebancare reclamate au fost nevoite să le restituie păgubiţilor în jur de un milion de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰