Simulatorul poate vindeca frica de zbor. O dovedeşte un reportaj exclusiv Observator
Frica de avion se poate vindeca. Şi nu oricum, ci tocmai în cockpitul unei aeronave, dar în simulator.
De Redactia Observator la 13.02.2018, 20:35Frica de avion se poate vindeca. Şi nu oricum, ci tocmai în cockpitul unei aeronave, dar în simulator. O teorie pe care a testat-o şi colegul meu, Mihai Jurca, la bordul unui Boeing 737. Acolo unde emoţiile sunt reale, la fel ca în cazul unui zbor adevărat.
Spaţiul aerian al României este survolat zilnic de aproximativ 2.000 de aeronave comerciale. Numai prin Aeroportul Otopeni trec anual peste 12 milioane de pasageri, iar numărul este în continuă creştere. Însă, pentru mulţi călători, teama că trebuie să zboare este mai puternică decât bucuria vacanţei propriu-zise. Pentru frica de avion, am căutat un leac în simulator.
Pregătirea unui zbor presupune respectarea strictă a mai multor proceduri. Niciun avion nu se ridică în aer până când echipajul nu se asigură că totul este în regulă. Aprobarea de decolare vine de la turnul de control.
Si am decolat! În aviaţie, decolarea şi aterizarea sunt momentele critice ale unui zbor. În timp ce în cockpit piloţii îşi văd liniştiţi de misiunea lor, gândurile negre îşi fac loc în mintea unor pasageri.
- O cicolată bio dintr-un hypermarchet constănţean era plină de viermi. Magazinul a fost drastic amendat şi în 2017
- Se fac din nou transplanturi în Institutul de la Cluj unde a fost director Mihai Lucan, chirurgul anchetat în acest...
- Cascadorie imposibilă la Constanţa, unde o şoferiţă de 54 de ani a făcut praf 9 maşini şi un stâlp de...
Odata încheiată procedura de decolare, pilotul automat este cel care duce avionul până aproape la destinaţie. Mai este putin pana la destinatie, iar echipajul pregateste avionul pentru aterizare.
Şi Slavă Domnului am ajuns cu bine la sol. Din cabină se aud aplauzele pasagerilor mulţumiţi. Simulatorul este deschis pentru toţi cei pasionaţi de aviaţie.