Schimbările radicale de vreme din această perioadă ar putea afecta dramatic producţia de struguri şi pomii fructiferi
După iarna care a lovit la început de primăvară, producţiile de vin şi de fructe autohtone sunt în pericol.
De Redactia Observator la 05.03.2018, 21:28După iarna care a lovit la început de primăvară, producţiile de vin şi de fructe autohtone sunt în pericol. Agricultorii se tem că dacă gerul se întoarce, când mugurii abia înfloresc, va distruge complet recoltele de struguri, caişi şi piersici. Pomicultorii trebuie să aştepte, însă, până când plantele vor mai creşte ca să-şi evalueze pagubele.
Familia Cârnu cultivă viţă de vie de peste 50 de ani. Spune că vremea poate fi, deopotrivă, şi cel mai bun aliat, şi cel mai mare duşman: "A venit, în vreo câteva ore, cam de vreo 3-4 ori o bătaie de grindină şi strugurii peste 40% erau copţi. Vă daţi seama, la cules."
De atunci, a învăţat să-şi protejeze mai bine culturile de fenomenele meteo extreme. "Bruma atacă lăstarul. Lăstarul nu are putere şi gata, ai pierdut tot. Noi am avut celofane, am legat aşa aici câte o sfoară, am pus celofanul peste el şi i-am salvat."
Cu cât culturile sunt mai bogate, cu atât sunt mai vulnerabile la schimbările de temperatură. Pagubele, însă, vor putea fi evaluate abia după ce apar primii muguri.
Dintr-un singur astfel de rând de viţă de vie, agricultorii au recoltat, anul trecut, chiar şi 70 de kg de struguri. Acum, după valul de ger din ultimele zile şi după cel de căldură care se anunţă în perioada următoare, agricultorii se tem că producţia va scădea chiar şi la jumătate faţă de 2017.
Anul trecut, când vremea a fost la fel de schimbătoare, recolta de prune a fost compromisă.
Încălzirea anunţată de meteorologi în perioada următoare ar ajuta cultura, spun fermierii. Asta dacă nu vom avea de-a face, din nou, cu un val de frig.
România produce, anual, peste 560.000 de tone de fructe. Recoltăm cel mai mult mere şi cireşe, în timp ce producţiile de piersici şi căpşuni au rezultatele cele mai slabe, arată datele Eurostat.