S-a deschis sezonul furturilor de biciclete. Hoţii sar gardurile vilelor şi fură adevărate bijuterii, unele şi de câteva mii de euro
Căldura readuce viaţă şi hoţii de biciclete. Niciun lanţ nu e prea puternic ca să îi ţină la distanţă de bicicletele care uneori costă chiar cât o maşină.
De Redactia Observator la 27.04.2018, 21:01Căldura readuce viaţă şi hoţii de biciclete. Niciun lanţ nu e prea puternic ca să îi ţină la distanţă de bicicletele care uneori costă chiar cât o maşină. Există şi hoţi în serie, care într-o singură zi dau chiar şi zece lovituri.
Niciun gard nu e prea înalt pentru tânărul din imaginile de mai sus, surprinse de camerele de supraveghere. A avut nevoie de numai câteva secunde pentru a pune mâna pe o bicicletă rară şi scumpă. Nu s-a sfiit nici măcar de trecătorii care şi-au dat seama că asistă la un furt.
Prin faţa lor, a urcat bicicleta peste gard şi a plecat apoi pedalând, înainte ca proprietarul să-şi dea seama.
Radu Bârsan, proprietarul unei biciclete furate: "Am ieşit în stradă şi am văzut pe cineva fugind cu bicicleta mea în capătul străzii. E o bicicletă destul de rară în România, sunt două modele în toată ţara, acum la mâna a doua, la vechimea pe care o are, costă undeva la 4500 de lei."
Proprietarul se teme că hoţul s-ar putea întoarce şi după celelalte două biciclete din curte. Chiar aseară, individul, care are o identitate necunoscută, a dat o lovitură la câteva case distanţă. Şi acolo, a sărit gardul cu tot cu bicicletă.
Hoţul acţionează şi în centrul Capitalei. A fost filmat furând o bicicletă de o mie de euro, în doar 30 de secunde. Tot acolo, a dat şi o lovitură de 4 mii de euro. Poza lui e în toate secţiile de poliţie. În sezonul cald se fură - zilnic - 10 biciclete doar în Bucureşti.
Statistica arată că hoţii preferă biciclete albastre şi pe cele negre, sunt cele furate, dar 90 la sută dintre ele nu mai sunt niciodată recuperate. E drept, unul din trei români nu face plângere la poliţie întrucât a cumpărat bicicleta de pe piaţa neagră, iar odată furată, ea este revândută exact în acelaşi loc.
Mirela Drugă, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei: "Îi sfătuim să nu se bucure la chilipiruri, de biciclete cumpărate second-hand de pe diverse site-uri sau de la persoane care nu le pot pune la dispoziţie documente de provenienţă, chiar dacă sunt la un preţ derizoriu. Chiar dacă ei sunt cumpărători de bună credinţă, când poliţiştii identifică autorul faptei, bunul le va fi luat."
Anul trecut în România au fost vândute peste 300.000 de biciclete, dar doar 1.000 de proprietari au ales că încheie asigurări pentru a fi despăgubiţi în caz de furt.