Internatul, a doua casă pentru copii din Lunca Cernii
Cu şase luni de iarnă grea, în care trebuie să meargă pe jos 8, 10 sau chiar 12 kilometri până la şcoală, mulţi copii ar fi tentaţi să renunţe la educaţie. Nu si copiii din Lunca Cernii care au ales sa stea in internat.
De Redactia Observator la 11.12.2015, 08:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cu şase luni de iarnă grea, în care trebuie să meargă pe jos 8, 10 sau chiar 12 kilometri până la şcoală, mulţi copii ar fi tentaţi să renunţe la educaţie. Nu şi copiii din Lunca Cernii care au ales să stea în internat. În această toamna, camerele în care au locuit în ultimii ani au fost complet renovate şi utilate în cadrul proiectului "Ajută un sat. Schimbă o ţară".
În Lunca Cernii de Jos ajungi repede cu maşină. Cu toate astea, satul păstrează imaginea unei lumi rupte de iureşul cotidian. În Ţară Pădurenilor, munţii, turmele, sunetul tălăngii şi ritmul vieţii de zi cu zi sunt rar contrazise de ceva şi, de regulă, asta se întîmplă departe de ochii celor mulţi.
Copiii sunt scânteia locului. Că peste tot, ei au energie, dorinţe şi păreri. Veniţi din satele risipite ale comunei, mulţi dintre elevii Şcolii Gimnaziale din Lunca Cernii de Jos stau despărţiţi de familii cu săptămînă sau mai mult. Cât au şcoală, casă lor este la internat.
Internatul din Lunca Cernii de Jos are două încăperi mari. Ambele au fost refăcute complet în această toamna. Pardoseală a fost schimbată, s-a zugrăvit, s-au pus jaluzele, au fost aduse paturi, dulapuri, saltele, pilote, perne şi lenjerii de pat.
De multe ori, oamenii au impresia că pentru copiii de la sat nu contează condiţiile în care trăiesc ori învaţă. Copiii din Lunca Cernii îi contrazic. Au învăţat trăind în internatul modest, învaţă trăind în internatul renovat dar îşi doresc mai mult. Visează la o nouă sala de mese, visează să aibă şi ei internet. Şi ştiu că într-o zi, nu peste mult timp, visul de a citi sau de a se juca online li se va îndeplini.
Investiţia de la Lunca Cernii este una din cele 14 pe care Fundaţia Mereu Aproape şi Fundaţia Vodafone România le fac în Transilvania, Banat şi Crişana, în cadrul Proiectului "Ajută un sat. Schimbă o ţară".
Proiectul "Ajută un sat. Schimbă o ţară" face parte din Programul strategic de investiţie în mediul rural al Fundă?ia Vodafone România http:/www.fundaţia-vodafone.ro/, program care se derulează la nivel naţional.