Legea fumatului, încălcată în unele restaurante. Cum fentează patronii legea
Legea fumatului e făcută ca să fie încălcată în restaurante. Pentru a câştiga clienţi, patronii ignoră orice regulă.
De Redactia Observator la 02.02.2018, 00:02- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Legea fumatului e făcută ca să fie încălcată în restaurante. Pentru a câştiga clienţi, patronii ignoră orice regulă. Şi le permit celor din local să îşi aprindă ţigările unde vor. Ba chiar au găsit soluţii ingenioase ca să nu trezească suspiciuni în cazul unui control. Oricum, ei îşi asumă amenzile. Ce nu ştiu clienţii fumători însă, e că şi ei pot rămâne, dintr-un foc, fără cinci sute de lei în buzunar. Urmăriţi un reportaj filmat cu o cameră ascunsă.
În acest local, găsim scrumiere pe masă, deşi legea antifumat e în vigoare de aproape doi ani. Ospătarul face orice ca să fie pe placul clienţilor fumători. Şi nu este singurul.
Ne spune şi că şeful lui ştie exact când şi cum poate ocoli legea, mai ales că, susţine chelnerul, patronul e un om "bine informat".
În Bacău, patronii au adaptat o strategie inedită. Au înlocuit scrumierele cu doze goale de suc. Astfel, dacă vreun poliţist local intră în bar, clienţii pot ascunde repede mucurile de ţigară.
- Seminţele, dacă sunt combinate într-un mod greşit în mâncăruri, pot fi adevărate bombe calorice
- Aeroportul Otopeni nu mai are cotnract de curăţenie şi cheamă angajaţii de acasă, pentru a curăţa toaletele
- Managerul Spitalului Judeţean Ilfov a demisionat, după ce o infirmieră a fost cplcată de o maşină pe trecerea...
Am întrebat instituţiile statului, pe raza cărora se află şi restaurantele vizitate de reporterii Observator, câte amenzi au aplicat în ultima vreme şi, mai ales, câte controale au efectuat. Până acum însă nu am primit niciun răspuns. Legea fumatului totuşi pare să-i intereseze mai mult pe medici. Iar rezultatele se văd. Conform statisticilor, faţă de perioada în care fumatul era permis peste tot, numărul celor îmbolnăviţi de fumul toxic a scăzut cu aproape 6 procente.
Anual, în România, din cauza bolilor asociate fumatului, mor 42.000 de oameni.
Însă, legea antifumat nu ar fi afectat şi bugetul firmelor. Anul trecut, statisticile arătau că cifra de afaceri a barurilor a crescut cu peste 5 la sută.
Cei care sunt prinşi însă că îi lasă pe clienţi să fumeze în spaţii închise pot plăti amenzi de până la 15 mii de lei. Şi fumătorii risca amenda de până la 500 de lei.