Leguma care a făcut celebră o localitate din Cluj începe să dispară. Este renumită pentru gustul intens
Legume româneşti cu seminţe de import. Ridichile de Apahida, de exemplu, soiul care în urmă cu zeci de ani a facut celebră localitatea din Cluj, sunt tot mai greu de găsit. Puţini sunt cei care mai au seminţe originale, dar şi mai puţini sunt cei care le cultivă. Deşi sunt mai mari şi mai gustoase, producţia este mai mică. De aceea, dacă le vedeţi pe tarabe, sunt toate şansele să fie legume semănate cu seminţe din Ungaria.
De Alex Prunean la 23.06.2022, 10:52Suntem în localitatea Apahida, la doar 15 kilometri de Cluj-Napoca. Aici, la porţile localnicilor, găsim tarabe pe care stau la vânzare stive de ridichi cunoscute în toată ţara pentru gustul şi mărimea lor. Mulţi le caută, puţini le mai cultivă. Printre ei şi domnul Ioan, care le creşte din seminţe originale pe terenurile ramăse de la părinţi.
Ioan Mureşan, legumicultor: Le rup frunzele şi fac o coroană mare de seminţe. Dintr-o bucată din asta ies cam 200 de grame.
Câteva case mai jos, alte ridichi, aceeaşi poveste.
Ioan, legumicultor: Sămânţă îmi fac eu. Dar se găsesc în Ungaria. Ăştia aduc din Ungaria.
''Eu susţin că am sămânţa originală, dar, dacă o seamăn, nu ştiu dacă eventual căutată în laborator dacă gena e originală.''
Legume româneşti cu seminţe de import
Cum seminţele de import le-au luat locul celor tradiţionale, ridichile de Apahida au rămas mai mult doar cu numele în agricultura modernă. Câţiva producători au încercat să intre cu legumele în supermaketuri, dar fără succes.
Maria Chindris, director comercial "Cooperativa Lunca Somesului Mic": Ultima livrare a fost în 2017. A avut unul dintre producători. A fost singurul an în care am livrat şi când a ajuns la supermarket, nu înţelegeau ce e ridichia respectivă.
Producătorul se numeşte Radu Telecan, un fermier care lucrează 50 de hectare de teren. Deşi se află printre puţinii care au sămânţa originală, a ales să nu o mai folosească şi să cultive o alternativă ce aduce venituri mai mari şi necesită muncă mai puţină.
Radu Telecan, fermier: Punem soiul ăsta care se vede. E o ridiche care se face foarte repede, în timp de o lună. După ce ai semănat-o, poţi să o recoltezi şi să o vinzi. Pe astea le găseşti în supermarketuri. N-a fost cerere pentru ridichea lungă de Apahida.
O legătură de ridichi de Apahida se vinde cu şase lei pe marginea drumului. Cele cu seminţe de import nu costă mai mult de 2-3 lei în hipermarketuri.