Video Un tânăr din Cluj a pus pe picioare o afacere profitabilă, cu terenul moştenit de la bunici. Cât a investit şi ce preţuri cere
Casele mari, cu câteva etaje, nu mai sunt atât de căutate. Speriaţi de inflaţie sau pur şi simplu conştienţi de ceea ce înseamnă sustenabilitate, tot mai mulţi români investesc în ... tiny houses, acele micro-căsuţe care încep să devină din ce în ce mai populare şi la noi. Iar cel mai mare avantaj al căsuţelor este că ocupă foarte puţin spaţiu şi pot fi amplasate oriunde: de exemplu pe malul unei ape sau într-o pădure.
Micro casele sau casele minimaliste pot fi mobile sau fixe, din lemn sau de tip container şi pot fi independente din punct de vedere energetic. Iar pentru iubitorii de tehnologie, un smart tiny house poate fi alegerea perfectă.
Cât costă o micro casă, cu TVA inclus
"Această căsuţă are 16 mp şi este făcută dintr-un container modular de 6 mp. Cel mai uşor pot fi montate dacă există utilităţi pe teren, curent electric, apă, canalizare, dar putem să le eliminăm şi să punem panouri solare, fosă septică, sau să punem un rezervor de apă", explică Matei Huber, antreprenor. "Încălzirea se face cu ajutorul unui aer condiţionat cu inverter", adaugă el. "Preţul căsuţei acesteia în care ne aflăm, cu toată aparatura smart integrată este în jur de 30.000 de euro. Iar căsuţa cu spa este undeva între 26 - 27 de mii de euro cu TVA inclus."
Şi căsuţele cu pereţi din sticlă se află printre preferatele iubitorilor de natură. "Am creat un model mai modern, daylight se numeşte. Este un glass house. Practic, trei sferturi din casă, 80% este din sticlă. Şi o baie spectaculoasă şi un model", arată Anda Maxim, arhitect căsuţe mobile.
Cum a profitat un tânăr din Cluj de ternelul primit
Dar nu puţini sunt cei care aleg să-şi construiască singuri astfel de căsuţe. Este şi cazul unui tânăr antreprenor din Cluj care a moştenit un teren de la bunici cu condiţia să ... construiască ceva pe el. Aşa au apărut nu una, ci două locuinţe de tip tiny house. "În general vine lumea pentru peisaj şi linişte, îi mai retras puţin, sunt doar ei în curte. (n.r. Costă) 550 de lei pe noapte în timpul săptămânii şi 600 de lei în weekend", spune Sebastian Istrate, antreprenor. Tânărul a investit în jur de 60 de mii de euro în casa care a devenit pensiune.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰