Lista datornicilor la întreținere, fără nume: "Este o prostie. Sunt protejaţi cei care nu sunt corecţi"
În Suceava, numele proprietarilor nu vor mai putea fi afişate pe listele de întreţinere, expuse, în mod obşinuit, pe un panou din scara blocului. Astfel, nici rău-platnicii nu vor mai putea fi scoşi în evidenţă.
De Andreea Petrescu la 23.02.2021, 09:22Decizia a fost luată de Consiliul Local, pentru a fi în conformitate cu normele GDPR. În plus, decizia consilierilor prevede şi digitalizarea sistemului de raportare şi plată a consumului. Mulţi dintre proprietari nu văd însă cu ochi buni această schimbare.
Chiar dacă riscă amenzi de până la cinci mii de lei, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari încă afişează la intrarea în scările de bloc listele cu numele proprietarilor. Decizia care interzice acest lucru a fost luată de autorităţile din Suceava la sfârşitul anului 2020, pentru a pune practica plăţii întreţinerii în acord cu normele Regulamentului General de Protecţie a Datelor.
Lucian Harşovschi, viceprimar Suceava: Nu trebuie să mai apară pe lista de plată numele şi prenumele proprietarilor, ci doar apartamentul, numărul şi... listă.
Este o prostie. Mi se pare că, într-un fel, sunt protejaţi cei care nu sunt corecţi
Despre această regulă au auzit toţi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, dar nu foarte mulţi sunt de acord cu ea.
Laurenţiu Rotaru, reprezentant asociaţie de proprietari: Este o prostie. Mi se pare că, într-un fel, sunt protejaţi cei care nu sunt corecţi.
Noul regulament prevede şi trecerea la un sistem online de transmitere şi plată a consumului de utilităţi.
Laurenţiu Rotaru, reprezentant asociaţie de proprietari: Să intre la oricare scară de bloc şi să facă un test, câţi ar putea să folosească aceste programe.
Ilie Vatamanu, reprezentant asociaţie de proprietari: La noi în cartier aici, majoritatea proprietarilor. Nu au nici măcar card, d-apoi să mai folosească un telefon... cum se cheamă... inteligent.
Nu mă bag, fiindcă nu mă pricep.
Bătrânii, de obicei, nu se pricep.
Sunt atât de mulţi bătrâni care nu reuşesc. Ei vin aici, îşi preadau ce-au de dat, vorbesc, întreabă. Online nu poate toată lumea. E vorba numai pentru cei mai tineri, care îşi pot permite. Şi n-au timp, şi n-au timp. Dar majoritatea în vârstă vor să relaţioneze.
În municipiul Suceava sunt 129 de asociaţii de proprietari şi doar douăzeci la sută au transmis că vor respecta noile reguli.