Povestea tulburătoare a româncei care a murit cu datorii la întreţinere şi o comoară ascunsă în apartament
A murit cu doar 32 de lei în portofel şi cu datorii imense la întreţinere, deşi trăia înconjurată de o adevărată comoară. Este povestea incredibilă a unei femei din Bucureşti.
A murit cu doar 32 de lei în portofel şi cu datorii imense la întreţinere, deşi trăia înconjurată de o adevărată comoară. Este povestea incredibilă a unei femei din Bucureşti. În apartamentul cu două camere au fost descoperite zeci de tablouri de valoare semnate de Grigorescu, Tonitza şi Luchian. Întrega colecţie depăşeşte 1,5 milioane de euro şi a ajuns în patrimoniul statului pentru că femeia nu avea moştenitori.
Caterina Grundbock a fost un nume recunoscut în breasla traducătorilor de filme şi de cărţi. Locuia într-un apartament de două camere, din zona Lizeanu.
În cei 50 de metri pătraţi, femeia ascundea un muzeu. 33 de capodopere ale artei, tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza. Casa era înţesată şi cu obiecte de artă decorativă, covoare orientale, estimate la nu mai puţin de 200 de mii de euro.
- Femeie găsită moartă în casă, în Iaşi. Vecinii au sunat la 112 după ce au simţit un miros suspect
- Femeie, găsită moartă într-un apartament din Iaşi, după ce pompierii au dărâmat ușa
- Un bărbat din Sibiu, recidivist, a pus un anunţ fals că îşi închiriază apartamentul. Ce sume le cerea victimelor
- Majorarea impozitului pe locuinţe din 2026. Cât va plăti un proprietar din Capitală pentru un apartament de...
- Şi-au cumpărat apartamente într-un bloc care s-a "blocat" la 50%. Constructorul le-a propus să le predea fără...
1,5 milioane de euro. O colecţie bine păstrată şi acumulată de-a lungul a trei generaţii, cred experţii. Doar câteva prietene foarte bune au cunoscut pasiunea pentru artă a familiei Grundbock.
Caterina Grundbock s-a stins la 75 de ani, singură şi fără bani. Femeia nu avea nici măcar un frigider şi supravieţuia de la o pensie la alta. Dovadă că, în momentul morţii, în portofelul ei au fost găsiţi doar 32 de lei. Dar nu s-a gândit niciodată să valorifice măcar un bun din comoara care o înconjura.
Vecinii spune că "e trist. Un fel de Hagi Tudose care a murit sincer. Eu una vindeam ceva şi mă plimbam în toată lumea. Şi mai bine muream pe un vas de croazieră decât să fiu găsită în cadă".
Cum Ecaterina Grundbock nu a avut moştenitori, toate exponatele au ajuns în patrimoniul statului, mai exact la Muzeul Municipiului Bucureşti. La fel şi datoriile sale istorice la întreţinere, de 64.000 de lei.
Despre tezaur s-a aflat abia după cinci ani de la moartea Caterinei Grundbock.
Apartamentul Caterinei a fost sigiliat imediat după moartea acesteia, adică pe 7 iulie 2014. Încă se văd sigiliile pe uşa apartamentului care au fost scoase abia în mai 2019 când s-a intrat în apartament pentru a fi făcută expertiza obiectelor de artă
Tablourile celebre şi obiectele de artă vor fi expuse publicului cel mai târziu anul viitor, promit reprezentanţii Muzeului Bucureşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰