Mașinile second-hand, preferate în pandemie: "La pandemia asta nu mai sunt bani". VIDEO
Piaţa auto merge cu frâna de mână trasă. În primele nouă luni, înmatriculările de maşini au scăzut dramatic. Cu banii drămuiţi din cauza crizei, cei care aveau nevoie de o maşină fie au renunţat să cumpere, fie au ales una la mâna a doua. Orice reducere de preţ, indiferent cât de mică, a contat în alegere.
De Andra Mitu la 01.11.2020, 22:23- Numărul înmatriculărilor de maşini noi a scăzut cu aproape 30 procente
- Pe lângă preţ, cumpărătorii sunt atenţi şi la ţara din care vine maşina dorită
Piaţa auto a frânat brusc în pandemie. Numărul înmatriculărilor de maşini noi a scăzut cu aproape 30 procente, în primele nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2019. În cazul celor rulate, scăderea a fost de numai 16%. În total, din ianuarie până în septembrie inclusiv au fost înmatriculate 275 de mii de masini second hand.
"Prefer la mana a doua, pentru ca noua costa dublu. Pe când una adusă din afara totuși e ok, fata de ce se circula la noi în Romania"
"La pandemia asta nu mai sunt bani, nu mai se produce, lumea sta acasă, nu sunt bani de una noua"
"SH, sigur ca da. Alea noi își pierd din valoare foarte repede"
Pe lângă preţ, cumpărătorii sunt atenţi şi la ţara din care vine maşina dorită.
Ionut Ion, administrator firma mașini second hand: "contează foarte, foarte mult, prima întrebare, pot spune, la un apel telefonic sau pe Facebook. In perioada aceasta in general se vand masinile low-cost, ca si an de fabricatie: 2009 – 2010"
Doar că nu ştim niciodată cu siguranţă dacă numărul de kilometri din anunţ este şi cel real. Apoi, cu cât maşina e mai ieftină, cu atât este mai veche. Puţini sunt însă cei care se mai uită la aceste aspecte.
Andra Mitu, reporter Observator: "În aceasta perioada de criză, mulţi dintre cei care intenţionau să îşi cumpere o maşină nu şi-au mai permis un model nou, astfel ca s-au îndreptat spre variantele la mana a doua, cu preturi cuprinse intre 5.000 şi 15 mii de euro"
Analiştii auto spun că trendul se va menţine şi în perioada următoare, tocmai din cauza insecurităţii financiare.
Adrian Mitrea, analist auto: "Putem sa observam o tendinta generala, oamenii se orienteaza tot mai mult către o mobilitate individuala. Mașina, automobilul este din nou la mare căutare, poate inclusiv din aceste motive care țin acum de pandemie"
Cele mai multe maşini importate provin din Germania, Italia, Franţa, Spania şi Olanda.