Medicii fac chetă, ca să salveze vieţi, în spitalele din România, unde banii nu ajung pentru medicamente
Medicii fac chetă, ca să salveze vieţi! O spune deschis un manager de spital, care recunoaşte că pacienţii vin cu medicamente de acasă.
De Redactia Observator la 02.11.2017, 22:27Medicii fac chetă, ca să salveze vieţi! O spune deschis un manager de spital, care recunoaşte că pacienţii vin cu medicamente de acasă, iar medicii pun mână de la mână, să cumpere materiale sanitare. Mai multe spitale din Capitală sunt la limita supravieţuirii şi abia au bani pentru plata salariilor.
"Ce să fac? Să stau cu mâinile încrucişate? Ştiţi că noi facem chetă să cumpărăm medicamente aici?" Este mărturia directorului medical de la Spitalul Sfântul Pantelimon, care a ajuns, după 40 de ani de muncă, să dea o parte din salariu pe medicamentele necesare pacienţilor. Alături de el vin alţi colegi, dar şi asistentele.
Sorin Stamate, director medical Spitalul Sf. Pantelimon: "Acolo unde nu ne putem descurca cu achiziţiile ţintite, încercăm să colaborăm cu pacientul, sau cu aparţinătorii acestuia."
Dragoş Daviţoiu, managerul Spitalului Sf. Pantelimon: "Îi ajutăm cu ce putem, facem aprovizionarea de pe o săptămână pe alta, ca să trecem peste această perioadă de sărăcie."
Cei mai mulţi pacienţi nu-şi permit să aducă medicamente de acasă. Pentru ei pun doctorii mână de la mână.
Şi Spitalul Grigore Alexandrescu este în criză, după ce două clădiri care trebuie demolate au fost închise. Florin Negoiţescu, managerul Spitalului Gr. Alexandrescu: "Putem să programăm, să aştepte, o săptămână, două,trei, în funcţie de ce posibilităţi avem, dar nu putem să refuzăm copiii."
Până la rezolvarea problemelor, un ajutor vine de la Primărie. Un milion de lei pe lună numai pentru Spitalul Grigore Alexandrescu. Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: "Până la sfârşitul anului, pentru toate cele patru spitale plătim toate utilităţile."
Primăria s-a angajat să plătească utilităţile şi la Spitalul de Arşi din Capitală, care se află în aceeaşi situaţie financiară gravă. Conducerea unităţii sanitare a cerut o suplimentare de fonduri la Casa de Asigurări, iar dacă nu va primi, ar putea să nu aibă bani de salarii luna viitoare.
Banii de salarii şi de medicamente vin de la Casa de Asigurări, în baza unui contract. Dacă se cheltuie mai mult decât s-a stabilit, spitalul trebuie să plătească din bugetul propriu, care deseori se duce pe datorii mai vechi. Probleme financiare există deocamdată la Spitalul Pantelimon, Spitalul de Arşi, Spitalul Grigore Alexandrescu şi Spitalul Sfântul Ioan, însă următoarele două luni vor fi dificile şi pentru celelalte unităţi sanitare din Bucureşti şi din ţară.