Antena Meniu Search
x

REPORTAJ într-un birou de probaţiune, unde infractorii eliberaţi condiţionat ameninţă, fură şi îi pălmuiesc pe ofiţerii lipsiţi de apărare

Sunt jigniţi, înjuraţi, pălmuiţi şi furaţi la serviciu. Chiar dacă lucrează pentru Justiţie, sunt nevoiţi să îşi facă zilnic dreptate.

Vezi și

Sunt jigniţi, înjuraţi, pălmuiţi şi furaţi la serviciu. Chiar dacă lucrează pentru Justiţie, sunt nevoiţi să îşi facă zilnic dreptate. Consilierii de probaţiune trebuie să suporte atitudinea miilor de infractori periculoşi pentru că nu are cine să îi apere. Deşi legea prevede ca paza sediilor să fie asigurată de jandarmi, lucrul acesta nu se întâmplă nicăieri în ţară. Din cauza unei alte legi.

În birourile de probaţiune, se intră ca în brânză. Nu e de mirare că angajaţii au des motive de îngrijorare. Crina Mocanu, Serviciul de Probaţiune: "Ultimul caz a fost săptămâna trecută, când unul dintre beneficiari a intrat la colega mea în birou şi i-a spus că dacă îl mai caută poliţia pe acasă, îi omoară pe toţi." Alina Truşcă, consilier probaţiune Bucureşti: "Portofele, telefoane, se fură, o dată ce lucrăm cu 8.000 de infractori, nu putem să fim atenţi în toate părţile." 

Crina Mocanu, Serviciul de Probaţiune: "Am avut incident şi la Brăila, unde două colege de ale mele au fost pălmuite de infractori. Probabil că oamenii ăştia aşteaptă să moară unul dintre noi ca să ia măsuri." 

8.000 de violatori, tâlhari, criminali sau ultraşi trec adesea pe la serviciul de probaţiune Bucureşti, unde 35 de femei îi aşteaptă cu capul plecat. Şi-i trec în evidenţe după eliberarea din penitenciar. Această angajată tocmai a încheiat întâlnirea cu un fost acuzat de viol care i-a aruncat vorbe ce nu pot fi reproduse. Alina Truşcă, consilier probaţiune Bucureşti: "Toate chestiile astea ne fac pe noi, ca şi autoritate care ar trebui să îi controlăm, să lăsăm capul jos şi să ne vedem de treabă, ca să nu excaladeze conflictul."

Pe acelaşi subiect

Culmea, legea prevede că sediile serviciilor de probaţiune ar trebui să fie păzite gratuit, la fel ca alte instituţii publice, de jandarmi. Doar că într-o altă lege, unde sunt prevăzute exact obiectivele publice care beneficiază de pază, s-a uitat mentionarea Direcţiei de Probaţiune. 

Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei: "Ştiu problema, ştiu. Ştiu, n-au nici şoferi, au câte o singură maşină şi o conduc ei, se duc cu ea în service. Păi ce fac, acum am concurs de ocupare a funcţiei de preşedinte pe ţară şi le modific statutul, am vorbit şi cu premierul, trebuie să luăm măsurile astea, să funcţioneze bine." 

Până la modificarea promisă, consilierii de probaţiune se duc în continuare cu teamă la serviciu. Cu toate astea, rata de recidivă a infractorilor monitorizaţi de această insituţie este de doar 4 la sută, în timp ce aproape jumătate dintre cei care ies direct din penitenciar fără supraveghere se întorc la închisoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » REPORTAJ într-un birou de probaţiune, unde infractorii eliberaţi condiţionat ameninţă, fură şi îi pălmuiesc pe ofiţerii lipsiţi de apărare