Meserii pe orice vreme: "Mai mergem, ne mai odihnim, mai stăm. Uite, mergem pe la umbră"
Canicula ne afectează pe toţi, dar nu toţi avem încotro. Dacă unii dintre noi ne putem ascunde pe sub aparatele de aer condiţionat, alţii au meserii de foc şi munca îi obligă să stea afară, indiferent de vreme.
De Iulia Pop la 25.06.2021, 21:34Fără ei, zilele încinse ar deveni și urât mirositoare. Aşa că munca angajaţilor de la salubritate nu e meteosensibilă. Oamenii sunt pe stradă indiferent de vreme.
Reporter-angajat salubritate: - 33 de grade celsius.
- Da, doamnă dragă, dar noi muncim şi la 44. Ce să facem, trebuie să muncim.
-Mai bine?
-Da, mai bine.
-E mai bine că ne răcoreşte foarte mult. Înapoi la lucru până sunt luate toate pubelele de pe traseu.
Nici poştaşii nu-s prea bucuroşi de vremea cu temperaturi de cuptor.
Cristian Muller, poștaș: "Dacă asta e meseria, asta trebuie să facem. Mai mergem, ne mai odihnim, mai stăm. Uite, mergem pe la umbră".
Meserii pe orice vreme
Vreme extremă şi praf. E reţeta pentru muncitorii de pe şantiere. Vor, nu vor, asta e situaţia.
Şantierist: "Suntem obişnuiţi cu mediul, cu caldura, cu frigul când e iarnă, ne adaptăm. Lucrăm de dimineaţă, ne dăm la umbră mai des, ne hidratăm, avem apă, apă rece, frigider".
Şef santier: "Aici avem frigider pentru apă, apa se pune la frigider să fie rece. Aici e sala de mese, aşa ca la şantier, că aşa e la şantier. Şi aici vin băieţii, pe la 2 ore mai stau 15 minute o pauză".
Legea spune clar: când temperatura trece de 37 de grade Celsius, oamenii trebuie să aiba la dispoziție spații ferite de soare, pauze mai dese, acces la dușuri, echipamente de protectie și până la 4 litri de apă pe zi. Și programul de lucru poate fi redus. Cine nu respectă legea e bun de plată. Iar amenzile pot ajunge până la 2500 de lei.
Iulia Pop, reporter Observator: Şi reporterii şi cameramanii sunt printre oamenii care muncesc afară indiferent de vreme, prin vânt, prin ploi, prin zeci de grade Celsius.