Metale grele la plic, în loc de ceai, au fost găsite de autorităţi la un simplu control (Video)
Plumb într-un plic de ceai. Asta au găsit autorităţile la un simplu control pe piaţa suplimentelor alimentare. O piaţă nereglementată după standardele europene, o spun chiar autorităţile.
De Redactia Observator la 12.06.2019, 21:41Plumb într-un plic de ceai. Asta au găsit autorităţile la un simplu control pe piaţa suplimentelor alimentare. O piaţă nereglementată după standardele europene, o spun chiar autorităţile. În timp ce, aproape 150 de suplimente alimentare noi ajung la vânzare în România, mai ales că introdurecerea la comercializare se face cu o simplă cerere la Ministerul Sănătăţii, fără vreo analiză obligatorie care să ateste că ce scrie pe etichetă se regăseşte şi în compoziţie.
Cumpărăm cu toată încredere un ceai care ar trebui să ne scape de stres, dar, înghiţim, de fapt plumb la cana. Asta au găsit autorităţile noastre după ce au făcut un control în piaţa suplimentelor alimetare. Tot ele recunosc însă că astfel de verificări se fac în ţara noastră foarte rar.
Tatiana Oniseu, reprezentant IBA Bucureşti: Le-am analizat în cele două forme aflate pe piaţă: vrac şi plic. Multe din ele erau impure nu erau numai frunze din moment ce am găsit acolo cenuşă insolubilă însemnând nisip, pâmânt, contaminale cu plumb şi cu cadmiu, peste nivelele administrate în UE. Am găsit şi E-coli.
Intoxicaţia cu plumb afectează inima, oasele şi intestinele şi poate duce la comă ori chiar la deces.
Şi cadmiul ucide în cantităţi prea mari, pentru că atacă plămânii şi provoacă febră. Sunt pericole de care statul nu ne apără.
Reporter: În acest moment nimeni nu verifică dacă ce scrie pe etichetă se afă şi în supliment,
Gabriela Gârban: Nu, pentru că e responsabilitatea operatorului, dar de anul acesta va fi şi responsabilitatea Ministerului Sănătăţii.
În prezent, autorităţile noastre fac controale numai atunci când există o suspiciune. În rest, clienţii cumpără. pe încredere.
Dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General, PRISA: Pot exista comercianţi mici care pun pe piaţă produse care nu respectă legislaţia, dar comapniile mari respectă legislaţia în vigoare şi vor avea etichete corecte şi vor informa corect consumatorii.
Lunar, 150 de suplimente alimentare noi ajung pe piaţa din România - dar numai două controale se fac în fiecare an.