Milioane de români sunt inactivi pe piaţa muncii. O femeie de 48 de ani, care nu a mai lucrat cu carte de muncă de 20 de ani, reacţionează: "Nu mai fac faţă, obosesc"
Locuri de muncă ar fi, cineva care să le ocupe mai lipseşte. Statisticile arată că numărul şomerilor creşte de la o lună la alta. Ce nu acoperă însă cifrele oficiale e tocmai categoria celor care nici măcar nu mai caută de muncă. Un raport al Institutului Naţional de Statistică vorbeşte despre zece milioane de români inactivi pe piaţa muncii.
De Adrian Obreja la 07.09.2021, 20:33- Circa două milioane de români nu au muncit niciodată.
Dacă cifrele oficiale îi arată pe cei care vor să muncească, dar nu găsesc nimic, în realitate acestora li se adaugă şi cei care nici măcar nu mai caută. Motive are fiecare.
Păuna Crăciun: Nu mai fac fața, nu mă mai ține corpul, mă dor picioarele. Obosesc, nu mai rezist mult în picioare! La patron trebuie să stai atâtea ore de dimineață până seara.
Au trecut aproape 20 de ani de când doamna Păuna a lucrat cu carte de muncă. Acum are 48 de ani şi nu se grăbeşte nicăieri.
Păuna Crăciun: Am fost angajată la o societate. Deocamdată vreau să-mi pun sănătatea la punct. Vreau să fiu bună, bună când o iau din loc.
Două milioane de români nu au muncit niciodată
Până în 1996, Ştefan Neculai a lucrat în combinat, la oţelărie. Când a început să aibă probleme de sănătate, a renunţat. În ultimii 25 de ani a făcut un curs de recalificare şi spune că a încercat să-şi găsească de lucru. Are 54 de ani acum şi tot nu e angajat.
Ștefan Neculai: Am vrut să fac un curs de calificare. Am făcut curs ca dulgher. Îl am acasă. Nu am găsit de lucru după aia.
Oamenii spun că sunt descurajaţi să îşi mai caute un loc de muncă. În acelaşi timp, rândurile şomerilor aflaţi în statisticile oficiale se îngroaşă cu fiecare nou an.
Cezar Năstase, director adjunct AJOFM Galați: Rata pentru luna iulie, cea confirmată, este de 5.74, într-o ușoară creștere fată de luna iunie. Vorbim de 10.900 de şomeri în total pe judeţ.
Potrivit Institutului Național de Statistică, la finalul lunii aprilie, în România erau peste 150 de mii de persoane descurajate să-și mai caute un loc de muncă. În plus, acelaşi raport arată că există două milioane de români care nu au muncit niciodată.