Video N-au loc de muncă, dar nici nu-şi caută. România are 10 milioane de persoane inactive pe piaţa muncii: cine sunt aşa-numiţii "descurajaţi"
Nu sunt multe locuri de muncă disponibile, dar nici doritori. Numărul şomerilor este mult mai mare decât cel oficial, transmis de autorităţi, iar mulţi dintre ei nici n-au de gând să se angajeze.
Sunt foarte mulţi români care nu au un loc de muncă în acest moment, dar care nici nu îşi caută unul. Astfel de situaţii apar în contextul unei economii dificile, după o criză economică spun specialiştii din domeniul muncii. Dacă în primul trimestru al anului 2020 existau aproximativ 30.000 de persoane în această situaţie, în perioada similiară a anului 2021 sunt peste 140.000 de mii.
Iar cei care fac parte din această categorie, a oamenilor care nu-şi caută un loc ce muncă, aşa-numiţii "descurajaţi", sunt cei care nu muncesc de multă vreme şi consideră că în acest moment nu mai sunt locuri de muncă potrivite pentru abilităţile lor. Mai sunt cei care consideră că nu au studiile necesare pentru a obţine un loc de muncă bun sau cei care s-au confruntat cu o serie de discrimări de-a lungul timpului.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România există aproximativ 10 milioane de persoane inactive pe piaţa muncii, iar dintre acestea două milioane nu au lucrat niciodată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰