Amintirile Mioarei Roman, reînviate de protestele din Piaţa Victoriei
Sunetul răsunător al protestului aduce amintirile din urmă cu 27 de ani pentru mulţi dintre cei care au trăit, cu tot ce-a însemnat, Revoluţia din '89. Mioara Roman avea 49 de ani la Revoluţie. A fost soţia întâiului prim-ministru post-decembrist. Iar calitatea a venit cu preţul libertăţii personale.
De Redactia Observator la 08.02.2017, 20:22Sunetul răsunător al protestului aduce amintirile din urmă cu 27 de ani pentru mulţi dintre cei care au trăit, cu tot ce-a însemnat, Revoluţia din '89. Mioara Roman avea 49 de ani la Revoluţie. A fost soţia întâiului prim-ministru post-decembrist. Iar calitatea a venit cu preţul libertăţii personale.
-Eu acum când aud zgomotele acelea, îmi creează o stare de disconfort cu... anumite .. puls mărit, bătăi de inimă. O să ziceţi, după 27 de ani? Da! Sunt lucruri care te marchează definitiv!
Mioara Roman a fost unul dintre cei mai implicaţi oameni din politica post-decembristă. Totul a început cu numirea lui Petre Roman în funcţia de prim ministru.
-Cu ce a venit calitatea de soţie de premier?
-Cu griji enorme, pentru că era o chestiune pe viaţă şi pe moarte, pot să spun acum.
Avea doi copii pe care trebuia să-i protejeze. Un soţ despre care nu ştia aproape niciodată unde este. Dar avea şi experienţa revoltei.
-Nu uitaţi că eu am avut o carieră de ziarist serios. Eu am făcut război civil în Iordania. Septembrie Negru. De două ori război civil în Liban, război civil în Iemen.
De-a lungul anilor lucrurile s-au schimbat. Chiar şi aşa, cicatricile au rămas. A urmat divorţul. Războiul personal cu statul pentru locuinţe şi meseria de profesor pe care a trebuit să o păstreze pentru a supravieţui. Recent, a publicat o carte despre rănile trecutului. "Preţul libertăţii".
-În 8 ani abia am găsit, în sfârşit, în toamnă, o editură, integral care vrut să mi-o publice. Preţul libertăţii. Însemnări despre revoluţia mea! Încep aşa: Mama, vino, că e tata la televizor. Şi eu îi spun, hai, lasă prostiile, Oana. Mama, vino, că e tata la televizor. Reacţia mea: nu se poate să îmi faci aşa ceva!
Ultima perioadă a fost, din nou, grea. În ultimii şapte ani, Mioara Roman, s-a judecat cu statul. Acum doi ani a câştigat şi a dobândit o nouă casă. În cea din care a plecat, stă acum, fostul Preşedinte.
Plăteşte 500 de euro chirie, lunar. Aproape cât pensia pe care o are. Predă din nou la o Universitate, iar acasă are cu ce să-şi umple timpul.
La 77 de ani, Mioara Roman este singurul traducător, român, autorizat de limba arabă şi unul dintre primii jurnalişti care au participat la mai multe războaie civile din întreaga lume.