Antena Meniu Search
x

14 medicamente pentru adulţi şi şapte pentru copiii cu cancer lipsesc de pe piaţa românească

14 medicamente pentru adulţii cu boli oncologice şi 7 pentru copiii diagnosticaţi cu acelaşi tip de afecţiuni lipsesc de pe piaţa din România. Mii de oameni sunt acum în situaţia disperată în care fie încearcă să facă rost de tratament prin asociaţii, fie pleacă în străinătate.

Vezi și

14 medicamente pentru adulţii cu boli oncologice şi 7 pentru copiii diagnosticaţi cu acelaşi tip de afecţiuni lipsesc de pe piaţa din România. Mii de oameni sunt acum în situaţia disperată în care fie încearcă să facă rost de tratament prin asociaţii, fie pleacă în străinătate.

N-a fost bolnav niciodată, iar în ultimele două decenii şi-a făcut anual controalele de rutină. E povestea unui pacient, care la 42 de ani, a primit un diagnostic crunt: leucemie limfoblastică. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, medicamentul salvator nu există în România. 

-Este o etapă necesară pentru parcurgerea protocolului în care sunt acum şi fără de care nu se poate trece mai departe...adică e un medicament necesar. 

În situaţia sa, sunt mii de bolnavi care aşteaptă în fiecare zi o minune. 

Pe acelaşi subiect

-Avem pacienţi care în prezent sunt programaţi să facă un tratament de consolidare pentru leucemie acută şi nu ştiu dacă putem obţine meddicamentul în timp util. 

Aceeaşi dramă a lipsei de medicamente o trăieşte şi actriţa Manuela Harabor. Copilul ei are autism, iar periodic face crize de epilepsie. Singurul medicament care ţinea boala sub control nu se mai găseşte pe piaţă.

-Am aflat cu stupoare că acest medicament nu se mai importă la noi, nu ştiu pe ce motive, am vorbit cu doamna doctor care este disperată, pentru că are mii de pacienţi, dependenţi de acest medicament. Nu se poate să ajungem în situaţia în care să ni se spună, ne pare rău, nici măcar nu vă dăm un motiv. 

Motivul este, spun reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, scăderea preţurilor la medicamente, măsură luată încă din 2015. De atunci, peste o mie de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă, iar pentru cele mai multe nu există înlocuitori la fel de eficienţi. 

-Unele nu se mai justifică economic şi nu mai sunt aduse pe piaţă, iar altele pleacă la exportul paralel pentru a face profit domnii care se ocupă de distribuţie.

Singura veste de la Ministerul Sănătăţii nu vine pentru a-i linişti pe părinţi. De abia acum se discută cu Unifarm pentru achiziţia de urgenţă de  medicamentelor care lipsesc. 

-La momentul de faţă suntem în discuţii pentru a aduce prin intermediul Unifarm citostaticele.

Probleme există şi în cazul anumitor investigaţii, pentru care bolnavii cu afecţiuni oncologice trebuie să scoată bani din buzunar. CNAS transmite că bugetul pentru acest an a fost mărit, astfel că situaţia s-ar putea îmbunătăţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » 14 medicamente pentru adulţi şi şapte pentru copiii cu cancer lipsesc de pe piaţa românească