Muncim ca să trăim! Peste 80 de procente din venitul lunar se duce pe mâncare și utilități
Muncim ca să supravieţuim. Din banii pe care-i câştigăm, cheltuim aproape tot. Iar cel mai mult ne costă utilităţile şi mâncarea.
De Redactia Observator la 08.10.2017, 22:52Muncim ca să supravieţuim. Din banii pe care-i câştigăm, cheltuim aproape tot. Iar cel mai mult ne costă utilităţile şi mâncarea. Investiţiile au devenit un lux la care puţini mai îndrăznesc să viseze. Cel puţin asta arată ultimul raport realizat de specialiştii INS. Pentru cei care trăiesc la ţară, viaţa pare mai uşoară. Consumă produse din propria gospodărie şi îşi ajută şi rudele de la oraş.
Zacuscă, zarvat sau murături, bulion sau dulceaţă, borcanele stau înşirate în cămară. Sunt roade culese din propria grădină, dar tanti Lenuţa nu le-a pregătit doar pentru ea, ci mai ales pentru copiii şi nepoţii de la oraş.
-Am văzut că aveţi şi iepuri? Mai tăiaţi şi un iepure?
-Da, da... Avem iepuri, avem găini...
- Bucătăresele le-au făcut cu greu faţă pofticioşilor veniţi la Festivalul Plăcintelor Someşene
- Gest IMPRESIONANT făcut de iubitul Larisei Iordache, după ce gimnasta campioană s-a accidentat grav la Montreal
- Un șofer băut, din Capitală, a aterizat cu maşina pe linia de tramvai, blocând traficul mai bine de o oră
Dar şi doi porci, numai buni de Crăciun.
Ca să aibă ce pune pe masă, tanti Lenuţa munceşte de dimineaţa până seara. Dar nu se plânge. Doar din pensie, nu şi-ar permite nici jumătate din ce are.
La oraş, viaţa e şi mai scumpă. Pentru Denisa, pachetul primit de la bunici e o mină de aur.
-Am primit de la bunicii mei de la ţară castraveţi muraţi, pastă de ardei, sfeclă roşie, mai multe murături. Şi ouă, şi caşcaval, şi bânză.
Produse pe care, dacă le-ar cumpăra din magazin, ar da aproape tot salariul. Iar în aceeaşi situaţie sunt cei mai mulţi români, arată ultimul raport de consum realizat de Institutul de Statistică. Într-o singură lună, peste 80 la sută din venitul total mediu merge pe mâncare şi facturi. După toate cheltuielile, dintr-un salriu, un român ar rămâne cu puţin peste 200 de lei, care să-i ajungă până luna viitoare.
Cel mai mult plătim pe mâncare şi băutură, arată acelaşi raport. Investiţiile în locuinţe sau terenuri sunt aproape inexistente.