Bucătăresele le-au făcut cu greu faţă pofticioşilor veniţi la Festivalul Plăcintelor Someşene
Sute de oameni s-au încălzit astăzi cu plăcinte aburinde, abia scoase de pe foc. La prima ediţie a Festivalului Plăcintelor Someşene, bucătăresele le-au făcut c
Sute de oameni s-au încălzit astăzi cu plăcinte aburinde, abia scoase de pe foc. La prima ediţie a Festivalului Plăcintelor Someşene, bucătăresele le-au făcut cu greu faţă pofticioşilor.
În covata veche de lemn, aceeaşi în care mâinile bunicii au plămădit mii de aluaturi, Vera pregăteşte astăzi plăcinte ca odinioară. E îmbrăcată în costum naţional şi duce cu mândrie mai departe gustul învăţat din moşi strămoşi.
Simplitatea şi respectul pentru tradiţie transformă câteva ingrediente banale într-o delicatesă de nerefuzat. După ce s-a odihnit în tihnă în covată, aluatul se întinde, apoi se umple... cu generozitate. Apoi, plăcinta se prăjeşte în tigaie, dar nu oricum.
La Festivalul Plăcintelor Someşene, organizat pentru prima oară în Dej, socăciţele din Transilvania s-au întrecut în reţete tradiţionale. Vedetă a fost plăcinta creaţă, împăturită cu migală şi prăjită la foc iute.
Bucătăresele au frământat la foc continuu. Au fost sute de oameni care au stat la coadă chiar şi două ore pentru o porţie de plăcintă.
Iar aşteptarea a meritat. După ce au gustat din plăcintele someşene, oamenii au promis că se vor întoarce şi la anul. Până atunci, au luat cu ei acasă câteva din secretele reţetelor de odinioară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰