O clădire-simbol din Bucureşti primeşte o nouă şansă la viaţă după 100 de ani. Când va dezvălui Primăria "noua senzaţie a Capitalei"
O clădire-simbol a Capitalei va fi consolidată după aproape 100 de ani de existenţă. Palatul Scala, de pe Magheru, care a supravieţuit bombardamentelor şi cutremurelor, arată ca o ruină şi poate să cadă la primul cutremur puternic. Aceeaşi soartă o are şi cinematograful Scala, de la parter. Peste patru ani, primăria Bucureşti, care face lucrările, promite că va dezvălui noua senzaţie a Capitalei.
De Andreea Milea la 06.09.2023, 22:25"Construită în 1935, în centrul Bucureştiului, pe Bulevardul Magheru, printre blocuri extrem de înalte, clădirea este încadrată în clasa I de risc seismic. Asta înseamnă că în cazul unui cutremur puternic, din ea ar mai rămâne în picioare doar 30%", spune Andreea Milea, reporter Observator.
Palatul Scala, în consolidare după un secol
Palatul Scala a fost proiectat de Rudolf Frankel, unul dintre arhitecţii Berlinului avangardist, dar un secol fără consolidare şi-a pus amprenta pe una dintre emblemele arhitecturale din centrul Bucureştiului. Palatul Scala sau blocul cinematografului de pe bulevardul Magheru poate să cadă la un cutremur de gradul şapte.
"Am ajuns în subsolul blocului, unde vedem cel mai bine care sunt problemele la structura de rezistenţă. Sunt stâlpi lipsă în anumite locuri. Aici se vede că a fost reparat puţin, dar s-au deplasat cărămizile. Praf, pur şi simplu cărămida s-a făcut praf aici", se vede pe filmare.
- Semnificaţia mesajelor scrise de turiştii din Tadjikistan pe monumentele de la Sarmizegetusa. Riscă 5 ani de...
- Castelul din România care atrage turiștii ca un magnet. Străinii sunt înnebuniți după farmecul locului și...
- O clădire care a cunoscut gloria şi ruina în 164 de ani de istorie primeşte o nouă şansă. Povestea unei...
Unii proprietari au prins în Palatul Scala seismele ultimilor 40 de ani. "Cum s-a simţit? Se legăna. Eu sunt îndrăgostit de blocul ăsta şi de centru, de tot. Eu nu aş vrea să plec!", spune Vasile Niţă, proprietar de 30 de ani.
Pericolul nu se vede din exterior
Pericolul nu se vede din exterior. O reclamă cât blocul acoperă fisurile şi găurile adânci din faţadă. "Suntem pe acoperişul cinematografului Scala, în curtea interioară a blocului. Pentru că această clădire este acoperită la bulevard de o mare reclamă, doar aici putem vedea cum a afectat-o timpul. Foarte multe bucăţi de tencuială s-au rupt", arată Andreea Milea, reporter Observator.
Banii din reclame au ţinut blocul în picioare. Locatarii au plătit ei reparaţiile din ultimii ani. "Tot timpul sunt reparaţii de 5.000 lei, 10.000, 15.000, 20.000, 1.000 de lei. În continuu se repară, pentru că e blocul vechi. Posibil să fie suta de mii de euro", spune Cristina Tudor, preşedintele asociaţiei de locatari.
"A trecut şi printr-o perioadă de modernizare după anii '90, atunci cand am dorit cu toţii să ne mărim spaţiile, să demolăm pereţi. Spaţiile comerciale, de asemenea, au recurs de-a lungul anilor la desfiinţarea unor stâlpi din parter. Astăzi avem consecinţele acestui mod de lucru", explică Răzvan Munteanu, directorul AMCCRS.
Singurele reparaţii, după cutremurul din "77
Singurele reparaţii au fost făcute în timpul comunismului, după mare cutremur din 1977. Atunci a fost reparată doar faţada primelor trei etaje, însă. 20 de ani mai târziu, Palatul Scala a fost retrocedat.
"Jumătate din blocul cinematografului a rămas la moştenitorii familiei Bragadiru. Restul apartamentelor au fost cumpărate de proprietari şi le deţin în continuare. Spre exemplu, etajul 7 retras, cel de aici, este în continuare la moştenitori", spune Andreea Milea, reporter Observator.
Cum arată acum Cinema Scala
Curioşi, am coborât să vedem cum arată sala de cinema: "Cinematograful a fost deschis ultima oară în urmă cu trei ani iar acum este scos la licitaţie cu un preţ de pornire de 5 milioane de euro. Sala are o capacitate de peste 850 de locuri, iar amprenta la sol este de aproape 2.000 mp".
În cel mult doi ani, toţi locatarii din Palatul Scala vor fi mutaţi în locuinţe puse la dispoziţie de Primăria Capitalei. "Expertul tehnic a propus o serie de cămăşuiri, de a separa structura blocului de structura sălii de cinema. Se vor face curăţări pana la nivelul fiecărui perete de beton, fiecare perete este îmbrăcat din nou în beton, din nou în fier armat", a precizat Răzvan Munteanu, directorul AMCCRS.
Consolidarea va costa aproape 100 de milioane de lei. 5% din bani vor fi plătiţi de proprietari.