Antena Meniu Search
x

Video Semnificaţia mesajelor scrise de turiştii din Tadjikistan pe monumentele de la Sarmizegetusa. Riscă 5 ani de închisoare

Trei bărbaţi din Tadjikistan au vandalizat Sarmizegetusa. Au scrijelit mai multe blocuri de calcar din cetatea dacică. Până să fie oprit de paznici, unul dintre ei a scris ceva ce ar putea înseamnă "coroană" în limba română.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 04.09.2023, 19:58

Vezi și

Cei trei bărbaţi din Tadjikistan sunt angajaţii unei firme din Deva şi, în timpul liber, au plecat în excursie la Sarmizegetusa Regia, care a fost capitala Daciei. Au rămas şi ei în în istoria românilor, dar ca vandali. Paznicii i-au văzut cum scriau pe blocurile de piatră. 

Explicaţiile turiştilor-vandali de la Sarmizegetusa Regia

"După ce au fost opriţi de paznici şi legitimaţi de poliţişti, turiştii din Tadjikistan şi-au cerut scuze şi au dat explicaţii. Credeau că pietrele pe care au scris sunt unele oarecare - nu ştiau că sunt rămăşiţele unei aşezări de acum două mii de ani", transmite Diana Speretoiu, reporter Observator.

Îngrijoraţi, administratorul sitului arheologic şi un muzeograf de la Cluj-Napoca au mers imediat la faţa locului să vadă cât de gravă este situaţia. Acum 2.000 de ani, Sarmizegetusa a fost centrul unui sistem defensiv, format din şase fortăreţe din Munţii Orăştiei, folosit de Decebal ca să apere ţara de cuceritorii romani.

Pe acelaşi subiect

"Dacă toată lumea ar scrijeli aşa, unde s-ar ajunge? Cred că în ţări străine nu se face aşa. La ei e mai strict decât la noi, dar asta e", spune un bărbat. "Este urât din partea lor. Ei habar n-au poate ce înseamnă Sarmizegetusa Regia, mă gândesc", este de părere altcineva. 

"Există un regulament. Este normal ca atunci când vizitezi un sit atat de important să citeşti aceste regulamente, să respecţi aceste regulamente. Dar înainte de toate, toţi să avem aceea conştiinţă că atunci când mergem undeva nu ne apucăm să ne scriem numele pe toţi pereţii", a precizat Radu Barb, director DGAMPT Hunedoara.

Ce pedeapsă riscă tinerii din Tadjikistan

Cei trei tineri din Tadjikistan sunt anchetaţi penal pentru distrugerea patrimoniului cultural. Legea i-ar putea pedepsi cu până la cinci ani de închisoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Semnificaţia mesajelor scrise de turiştii din Tadjikistan pe monumentele de la Sarmizegetusa. Riscă 5 ani de închisoare