O clădire care a cunoscut gloria şi ruina în 164 de ani de istorie primeşte o nouă şansă. Povestea unei "bijuterii" din Bucureştiul de altădată: acum stă să se prăbuşească
Un monument al nepăsării, care a trecut, în timp, de la glorie la ruină, Hanul Solacolu din Bucureşti primeşte acum o nouă şansă la viaţă. Proiectul de punere în siguranţă a clădirii construite în 1859 pe Calea Moşilor, în Sectorul 2 al Capitalei, a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București. Odinioară prima fabrică de paste făinoase din Capitală, clădirea se află acum într-o stare avansată de degradare şi s-ar putea prăbuși oricând.
Consiliul General al Municipiului București a aprobat proiectul care vizează punerea în siguranță și conservarea Hanului Solacolu, care prezintă risc de prăbușire. Potrivit lui Nicușor Dan, aceasta este etapa premergătoare consolidării acestui imobil, monument istoric în zonă protejată.
Hanul Solacolu de pe Calea Moșilor a fost construit în 1859. Istoria clădirii din Capitală
Situat în Calea Moșilor nr. 134-134A, în sectorul 2 al Capitalei, hanul a fost construit de frații Solacolu în anul 1859. Clădirea a fost inițial prima fabrică de paste făinoase din București, fațada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe renumita arteră comercială a Bucureștiului, Calea Moșilor sau Podul Târgului de Afară.
În prezent, clădirea se află într-o stare avansată de degradare, reprezentând un pericol major de prăbușire, relatează Mediafax. "Lucrările de punere în siguranță care trebuie efectuate în regim de urgență presupun, printre altele, punerea în siguranță cu prioritate a fațadei principale, asigurarea stabilității pereților de la etaj, închiderea cu zidărie de cărămidă (recuperată) a golurilor de la subsol și parter, sprijinirea tuturor bolților, blocarea accesului exterior cu porți metalice, demolarea și îndepăratarea elementelor de lemn, metal, finisaje sau cărămidă care sunt parțial prăbușite sau care se află într-un echilibru instabil", a transmis primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Acesta anunță că, după etapa de punere în siguranță a imobilului, vor începe lucrările de consolidare, respectându-se elementelele originale ale clădirii monument istoric, așa cum este prevăzut de avizul emis de Ministerul Culturii. Primăria Capitalei a intrat în posesia clădirii anul trecut, după ce i-a expropriat pe foștii proprietari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰