ROBOR va continua să crească şi în 2018, iar ratele la credite ar putea fi mai mari şi cu 30% în acest an
2018 marchează finalul epocii dobânzilor mici! Avertizarea vine din partea oficialilor Băncii Naţionale.
De Redactia Observator la 05.01.2018, 21:262018 marchează finalul epocii dobânzilor mici! Avertizarea vine din partea oficialilor Băncii Naţionale, care admit că ROBOR ar putea ajunge în curând aproape de 3%. Analiştii sunt şi mai pesimişti. Din cauza inflaţiei care tot urcă, ROBOR ar putea ajunge chiar la 4%. Asta înseamnă rate mai mari cu aproape 30%.
După ce anul trecut Robor s-a dublat subit în câteva zile, nici anul 2018 nu se anunţă mai bun pentru cine are credite . Cu toate că s-a mai domolit creşterea, indicele prin care se calculează dobânzile pare că nu va scădea sub 2%.
Irina Chiţu: "Previziunile pentru inflaţie pe 2018 sunt de 3,5 si 3.9%. Roborul e mână în mână cu inflaţia şi cu dobânda de politică monetară, dacă aceste ajung la 3-4% aşa va fi ROBOR spre această valoare." Asta înseamnă că românii cu credite în lei vor plăti din ce în ce mai mult pentru rate.
O rată pentru Prima Casă era puţin peste o mie de lei, în decembrie 2016. De atunci, doar a crescut. Iar în următoarele luni, când ROBOR ar putea ajunge la 3% sau chiar 4%, se vor mai adugă la aceeaşi rată încă 100 -150 de lei, în lunile septembrie şi decembrie. Cel mai bine se va vedea diferenţa aici, între decembrie 2016 şi decembrie 2018. De la 1000 de lei cu cât a pornit în 2016, acelaşi împrumutat ar putea avea o rată mai mare cu peste 400 de lei la finalul acestui an.
- Bulgarul care a iniţiat mişcarea secesionistă şi a anunţat că vrea alipirea la România pentru trei judeţe din...
- Unii comercianţi încearcă să scoată profit după sărbători şi vând alimente expirate dinainte de Crăciun
- Un copil de doar 9 ani a rămas fără gambă chiar de ziua lui. De vină e chiar tatăl puştiului din Satu Mare
Oficialii Băncii Naţionale a României sunt mai rezervaţi, dar recunosc că Robor se va putea apropia, în lunile următoare, de 3%. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: "Atâta vreme cât culoarul de dobânzi al Băncii Naţionale se va încheia cu o dobândă Lombard de 2,75%, ROBOR-ul nu va putea să depăşească această dobândă. Vocile lumii vorbesc cu mai multă insistenţă despre acest fapt, că epoca dobânzilor mici a apus."
Când văd ce se întâmplă cu dobânzile, românii sunt tot mai reţinuţi în a-şi lua un credit.
În jur de 60% dintre românii care au un împrumut au credite în lei. Doar BNR poate ţine Roborul în frâu prin stabilirea unui prag peste care indicele nu mai poate trece.