Ouăle de Paşte, bijuterii în mâinile artiştilor plastici
Încondeiate sau colorate în cele mai diverse nuanţe, ouăle de Paşte sunt vedetele sărbătorii. Într-o familie din Hunedoara însă ouăle sunt adevărate bijuterii. Şi asta pentru că sunt acoperite cu foiţă de aur. Cum nu există două ouă la fel, prietenii şi apropiaţii familiei aşteaptă an de an să primească un cadou inedit făcut cu multă dragoste.
De Redactia Observator la 23.04.2021, 18:11- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Sanda Murzea - artist plastic: Nu mă interesează perfecţiunea. Nu merge, la aşa ceva nu merge perfecţiunea. Adică să nu dau pe delături sau.
Totul a început în urmă cu patru ani cand artista a adaptat tehnica aplicată pe pânză, la coaja fragilă a ouălelor. Există un adevărat proces prin care ouăle devin adevărate bijuterii. Primul pas este curăţarea lor. Fiecare ou trebuie găurit cu atenţie pentru a i se extrage conţinutul. Odată pregătit oul începe procesul creaţiei. Fundalul este aplicat cu tempera colorată, iar apoi foiţa de aur, nelipsită din lucrările artistei.
Sanda Murzea - artist plastic: Asta este faza brută. Faza netezită e asta. Deci ce fac cu oul ăsta? Oul ăsta îl iau şi pur şi simplu şi pur şi simplu îl frec în mână şi fac prăpăd foiţa. Uite! Şi rămâne exact ceea ce am nevoie. Vin cu culorile pastă şi fac desenele, cum îmi bubuie mie mintea.
Da. sunt culori pentru vitralii. De plăcere. De dorinţa de a face ceva frumos, de a mă încadra în spiritul sărbătorilor. Simplu. Am ouă, am găini. Le consum conţinutul şi restul pictat. Să fie frumos. Să se bucure şi alţii de ele.
Micuţele opere de artă sunt dăruite prietenilor. Dar până atunci membrii familiei se bucură de frumuseţea acestora.
Nepoţica: Ăsta. Că e albastru.
Aurel Murzea - soţ: Le apreciez foarte mult. Mie îmi plac foarte mult.
Şi are răbdare. pe lângă faptul că face mâncare, găteşte, are grădină, se ocupă pentru relaxare şi de aşa ceva.
Femeia este membru stagiar al Uniunii Artistilor Plastici, iar tablorurile ei împodobesc foaierul Teatrul de Artă din Deva.
Mihai Panaitescu - director- TAD: Mie îmi plac foarte mult. Se vede că este o artă elaborată, o artă gândită, o artă cu multe semnificaţii, a genezei.
Artista şi-a încercat mâna şi la lucrări religioase. Are o serie de tablouri care evocă momentele din jurul sărbătorii Învierii, în viziunea artistei.
Sanda Murzea - artist plastic: Aşa am simţit. N-am văzut oamenii de atunci. Nu ştiu cum arată. Eu aşa am schiţat ideea de om, ideea de înger, ideea de divinitate.
Femeia a terminat un liceu de artă si a lucrat o viaţă ca desenator de covoare persane.