Pacienţii sunt puşi să aducă anestezic de acasă, un doctor a închis o secţie de urgenţă, şefii recunosc să sunt probleme, dar îl critică pe medic
Un doctor disperat să mai improvizeze, a decis să închidă o secţie întregă. La Spitalul Pantelimon pacienţii sunt puşi să aducă anestezicul de acasă.
De Redactia Observator la 02.12.2017, 21:47Un doctor disperat să mai improvizeze, a decis să închidă o secţie întregă. La Spitalul Pantelimon din Capitală pacienţii sunt puşi să aducă anestezicul de acasă şi să cumpere medicamentele care lipsesc din spital. Însă, cazul nu a atras solidaritatea celorlalţi medici. Conducerea spitalului susţine că medicul de gardă a luat decizia radicală, dispreţuind eforturile colegilor săi.
"Activitatea Secţiei de Obstetrică-Ginecologie este suspendată din cauza lipsei materialelor necesare." Asta citesc pacientele care ajung la Spitalul Sfântul Pantelimon. Acum două nopţii, medicul de gardă a ajuns la capătul răbdării. A hotărât că aşa nu se mai poate lucra. În spital, nu exista nici măcar anestezic. Din disperare, s-a folosit xilină, un anestezic slab, folosit de obicei in intervenţiile mai puţin complicate, ca de exemplu, cele din stomatologie.
-V-au pus să cumpăraţi?
-Da. Tot. N-am găsit anestezia aia. Am cumpărat ditamai catastifu'. Glucoză, toate felurile. Au zis că n-are anestezia aia, că e închis laboratorul.
- Suntem cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană, dar nu avem fructe. Motivul: se duc la ţuică şi...
- Statistică uimitoare: mai mult de jumătate din carnea de porc pe care românii o vor consuma de Sărbători va fi...
- Care este cel mai frumos Târg de Crăciun din România? Trimiteți-ne imagini din orașul vostru!
Printr-o situaţie asemănătoare a trecut şi soţia lui Marian. A fost internată de mai multe ori la spital, iar acum a revenit pentru o nouă intervenţie chirurgicală.
- Am lăsat în farmacii peste o mie de lei. Am reţetele la mine, vă arăt toate reţetele şi toate bonurile.
- V-au pus ei să cumpăraţi?
- Da, da. Pentru că nu are medicamente spitalul. Nu ştiu ce se întâmplă în spitalul ăsta aici, e dezastru.
Reprezentanţii spitalului nu neagă problemele de aici, dar spun că sunt cauzate de datoriile pe care le au către furnizori încă de anul trecut. Iar despre modalitatea de comunicare, despre afişele pe care medicul de gardă le-a lipit în spital spun: "sunt în total dispreţ faţă de eforturile colegilor săi." Există 17 linii de gardă, însă doar secţia doctorului Mihai Dimitriu nu îşi poate desfăşura activitate, mai arată cei din conducerea spitalului.
Ministerul Sănătăţii recunoaşte situaţia gravă a spitalului, dar subliniază că secţia Obstetrică Ginecologie nu este în niciun caz închisă pentru pacienţi. "În ultimele 24 de ore s-au făcut 7 internări. Asta ca să închidem subiectul că, în data de 1 decembrie, secţia a fost închisă. Unele dintre medicamente într-adevăr sunt puţine sau lipsesc, dar pentru fiecare categorie există variante. ", spune Cristian Grasu, secretar de stat în minister.
Problemele au apărut şi după ce, în ultimul an, în spital au fost tot mai puţini pacienţi, ceea ce înseamnă decontări mai mici de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Însă, în ultimele luni, a crescut numărul de servicii, ceea ce înseamnă că, de anul viitor, vor fi încasări mai mari pentru spital, anunţă cei de la minister.