Antena LIVE
Video

Pandemia de COVID a dus industria de food-blogging pe culmile succesului. Secretul: pasiune și investiții

O lume în lockdown şi-a deschis apetitul pentru gastronomia în propria bucătărie. Forţaţi de împrejurări, oamenii s-au apucat să gătească acasă, dar şi-au dorit să se simtă ca la restaurant. Izolarea a exacerbat nevoia de validare, aşa că internetul s-a umplut de fotografii ale unor preparate numai bune de pus în ramă, nu doar în farfurie. Bucătarii pandemiei şi-au găsit inspiraţia tot online, unde cei pricepuţi în preparate instagramabile au dus industria de food-blogging pe culmile succesului.

De la 18.06.2022, 21:29

Un minut poate atrage sute de mii de vizualizări, câtă vreme ţii cont de două ingrediente secrete: filmuleţul trebuie să pună cât mai bine în valoare preparatul, iar acesta trebuie să pară cât mai uşor de gătit. Instagramul s-a transformat, peste noapte, într-o carte de bucate digitală, iar cei cu adevărat pasionaţi de "cratiţă" au dat viaţă reţetelor şi le-au tradus în imagini pe înţelesul oricui. Shakshuka (Şacşuca) este un preparat de inspiraţie marocană, pe care Hayat l-a reinterpretat după propriile gusturi.

În bucătărie, Hayat se simte acasă. Găteşte intuitiv, cu gust de Orient şi adaugă note exotice în fiecare preparat. De patru ani, îşi împărtăşeşte pasiunea online. A început cu un blog, apoi a descoperit Instagramul. Azi are peste 30 de mii de urmăritori. 

Hayat Nabulsi, food blogger: A început să crească foarte tare când oamenii au început să încerce din reţete. A devenit un job full time acum, dar tot e ca un hobby pentru mine. 

Pandemia i-a deschis şi Elenei apetitul pentru reţete digitale. Găteşte de când se ştie, dar când a intrat la Medicină a ştiut că nu va mai avea timp pentru pasiunea de acasă. Pandemia i-a mutat cursurile în online. În pauze, s-a specializat în dulciuri. 

Pe acelaşi subiect

Elena Popa, food influencer: La început, a fost o creştere foarte rapidă pentru că era perioada aceea în care toată lumea voia să înveţe şi să caute inspiraţie şi chiar aveam o creştere de 1.000 de urmăritori pe zi. 

Succesul în online necesită învestiții și pasiune

Însă, în avalanşa de postări de pe Instagram, succesul vine tot pe căi tradiţionale - fără multă muncă şi fără o investiţie pe măsură nu ajungi nicăieri. 

Elena Popa, food influencer: A fost o investiţie mare la nivel de veselă şi de decor, dar doar cu această investiţie aş fi putut să fac fotografiile de acum. Cred că sunt câteva mii de euro investiție. 

Hayat Nabulsi, food blogger: Încerc să filmez fiecare pas, oamenii să ştie exact care sunt paşii reţetei, să le fie cât mai simplu de urmat. Scot toate pozele din aparat, le selectez, le editez, le montez, gândesc un text, postez, scriu reţeta pe blog, vorbesc cu fiecare om în parte. Cu totul, cu tot cu postat, cred că este cam o zi întreagă. 

Spre deosebire de cărţile de bucate clasice, pe ecranul telefonului, conţinutul este interactiv. 

Elena Popa, food influencer: Cred că o dată pe lună mai pun câte o căsuţă cu întrebare şi întreb: ce aţi vrea să mai gătim, ce aţi vrea să mai vedeţi nou şi primesc foarte multe sugestii din partea lor. 

În ultimii doi ani au apărut sute de conturi specializate pe food-blogging

Ca să fii relevant în social media, important e să îţi găseşti o nişă şi să înveţi să îmbini arta culinară cu cea vizuală.

Cristi Dandeş, food instragrammer: Să faci un curs de fotografie, să faci un curs de bucătar, să vezi ce tendinţe sunt afară. 

Hayat Nabulsi, food blogger: Îmi aleg totul în funcţie de culori şi asta e o muncă destul de grea, pentru că dacă eu astăzi fac nişte clătite cu mango şi mâine fac nişte paste cu sos roşu, nu mai pun iar paste cu sos roşu, eventual pune iar cu ceva galben, ca să fie un echilibru în coloristică. 

Viviana îşi câştigă pâinea, la propriu, din ce postează pe reţelele sociale. Reţeta ei de pâine cu maia a depăşit demult graniţele ţării. 

Viviana Marza, brutar artizan: Fac ateliere de pâine. Iniţial le-am organizat fizic, după care le-am trecut în online şi oamenii învaţă cum să facă o pâine de la zero. Am avut cursanţi din străinătate. 

Food-bloggerii şi food-instagramerii ne-au făcut să uităm paginile pătate ale celebrelor cărţi de bucate scrise de Sanda Marin sau Constantin Bacalbaşa. În secolul vitezei, o imagine face cât o mie de cuvinte. 

Hayat Nabulsi, food blogger: E un conţinut gratuit până la urmă. E acolo, în faţa ta, e foarte accesibil. Ai intrat, ai văzut reţeta, ai făcut-o. 

4 milioane de români intră pe Instagram, în fiecare lună

Un public uriaş, inclusiv pentru restaurante, care apelează tot la food bloggeri când vor să te agaţe pe internet.

Viviana Marza, brutar artizanal: Ajut restaurantele sau brutăriile care vor să facă pâine cu maia, îi ajut cu consultanţă. 

Cristi Dandeş, food instragrammer: Este o simbioză între ei, îi ajută foarte mult la promovare, însă, cel mai important pentru mine e să ai o părere critică pentru că oamenii te vor taxa. Publicul decide cine e relevant şi cine nu. 

Ți-a plăcut acest articol?

food blogging mancare instagram internet pandemie
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024