Antena LIVE

Curs valutar

Video

Pandemia de COVID a dus industria de food-blogging pe culmile succesului. Secretul: pasiune și investiții

O lume în lockdown şi-a deschis apetitul pentru gastronomia în propria bucătărie. Forţaţi de împrejurări, oamenii s-au apucat să gătească acasă, dar şi-au dorit să se simtă ca la restaurant. Izolarea a exacerbat nevoia de validare, aşa că internetul s-a umplut de fotografii ale unor preparate numai bune de pus în ramă, nu doar în farfurie. Bucătarii pandemiei şi-au găsit inspiraţia tot online, unde cei pricepuţi în preparate instagramabile au dus industria de food-blogging pe culmile succesului.

De la 18.06.2022, 21:29
WhatsApp
Vezi și:

Un minut poate atrage sute de mii de vizualizări, câtă vreme ţii cont de două ingrediente secrete: filmuleţul trebuie să pună cât mai bine în valoare preparatul, iar acesta trebuie să pară cât mai uşor de gătit. Instagramul s-a transformat, peste noapte, într-o carte de bucate digitală, iar cei cu adevărat pasionaţi de "cratiţă" au dat viaţă reţetelor şi le-au tradus în imagini pe înţelesul oricui. Shakshuka (Şacşuca) este un preparat de inspiraţie marocană, pe care Hayat l-a reinterpretat după propriile gusturi.

În bucătărie, Hayat se simte acasă. Găteşte intuitiv, cu gust de Orient şi adaugă note exotice în fiecare preparat. De patru ani, îşi împărtăşeşte pasiunea online. A început cu un blog, apoi a descoperit Instagramul. Azi are peste 30 de mii de urmăritori. 

Hayat Nabulsi, food blogger: A început să crească foarte tare când oamenii au început să încerce din reţete. A devenit un job full time acum, dar tot e ca un hobby pentru mine. 

Pandemia i-a deschis şi Elenei apetitul pentru reţete digitale. Găteşte de când se ştie, dar când a intrat la Medicină a ştiut că nu va mai avea timp pentru pasiunea de acasă. Pandemia i-a mutat cursurile în online. În pauze, s-a specializat în dulciuri. 

Pe acelaşi subiect

Elena Popa, food influencer: La început, a fost o creştere foarte rapidă pentru că era perioada aceea în care toată lumea voia să înveţe şi să caute inspiraţie şi chiar aveam o creştere de 1.000 de urmăritori pe zi. 

Succesul în online necesită învestiții și pasiune

Însă, în avalanşa de postări de pe Instagram, succesul vine tot pe căi tradiţionale - fără multă muncă şi fără o investiţie pe măsură nu ajungi nicăieri. 

Elena Popa, food influencer: A fost o investiţie mare la nivel de veselă şi de decor, dar doar cu această investiţie aş fi putut să fac fotografiile de acum. Cred că sunt câteva mii de euro investiție. 

Hayat Nabulsi, food blogger: Încerc să filmez fiecare pas, oamenii să ştie exact care sunt paşii reţetei, să le fie cât mai simplu de urmat. Scot toate pozele din aparat, le selectez, le editez, le montez, gândesc un text, postez, scriu reţeta pe blog, vorbesc cu fiecare om în parte. Cu totul, cu tot cu postat, cred că este cam o zi întreagă. 

Spre deosebire de cărţile de bucate clasice, pe ecranul telefonului, conţinutul este interactiv. 

Elena Popa, food influencer: Cred că o dată pe lună mai pun câte o căsuţă cu întrebare şi întreb: ce aţi vrea să mai gătim, ce aţi vrea să mai vedeţi nou şi primesc foarte multe sugestii din partea lor. 

În ultimii doi ani au apărut sute de conturi specializate pe food-blogging

Ca să fii relevant în social media, important e să îţi găseşti o nişă şi să înveţi să îmbini arta culinară cu cea vizuală.

Cristi Dandeş, food instragrammer: Să faci un curs de fotografie, să faci un curs de bucătar, să vezi ce tendinţe sunt afară. 

Hayat Nabulsi, food blogger: Îmi aleg totul în funcţie de culori şi asta e o muncă destul de grea, pentru că dacă eu astăzi fac nişte clătite cu mango şi mâine fac nişte paste cu sos roşu, nu mai pun iar paste cu sos roşu, eventual pune iar cu ceva galben, ca să fie un echilibru în coloristică. 

Viviana îşi câştigă pâinea, la propriu, din ce postează pe reţelele sociale. Reţeta ei de pâine cu maia a depăşit demult graniţele ţării. 

Viviana Marza, brutar artizan: Fac ateliere de pâine. Iniţial le-am organizat fizic, după care le-am trecut în online şi oamenii învaţă cum să facă o pâine de la zero. Am avut cursanţi din străinătate. 

Food-bloggerii şi food-instagramerii ne-au făcut să uităm paginile pătate ale celebrelor cărţi de bucate scrise de Sanda Marin sau Constantin Bacalbaşa. În secolul vitezei, o imagine face cât o mie de cuvinte. 

Hayat Nabulsi, food blogger: E un conţinut gratuit până la urmă. E acolo, în faţa ta, e foarte accesibil. Ai intrat, ai văzut reţeta, ai făcut-o. 

4 milioane de români intră pe Instagram, în fiecare lună

Un public uriaş, inclusiv pentru restaurante, care apelează tot la food bloggeri când vor să te agaţe pe internet.

Viviana Marza, brutar artizanal: Ajut restaurantele sau brutăriile care vor să facă pâine cu maia, îi ajut cu consultanţă. 

Cristi Dandeş, food instragrammer: Este o simbioză între ei, îi ajută foarte mult la promovare, însă, cel mai important pentru mine e să ai o părere critică pentru că oamenii te vor taxa. Publicul decide cine e relevant şi cine nu. 

Ioana Matei
food blogging mancare instagram internet pandemie
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024