Patronii de restaurante de la malul mării, ce strâng în timpul verii, cheltuie iarna
Ce strâng în timpul verii, cheltuie iarna! De asta se plâng majoritatea managerilor şi proprietarilor de restaurante de la malul mării. Ca să nu închidă localurile şi să păstreze personalul, fac eforturi uriaşe. Unii îşi plătesc şi angajaţii care stau acasă în sezonul rece.
De Redactia Observator la 19.01.2020, 23:32Ce strâng în timpul verii, cheltuie iarna! De asta se plâng majoritatea managerilor şi proprietarilor de restaurante de la malul mării. Ca să nu închidă localurile şi să păstreze personalul, fac eforturi uriaşe. Unii îşi plătesc şi angajaţii care stau acasă în sezonul rece.
Iar alţii apelează cu disperare la forţa de muncă străină. De aproape cinci mii de angajaţi duce lipsă litoralul românesc.
Bogdan Dimofte este din Galaţi şi lucrează ca bucătar de aproape cinci ani. Este unul dintre angajaţii fideli de la malul mării.
Ca să-şi păstreze angajaţii, unii manageri au ajuns să îi plătească chiar dacă stau acasă. Un ospătar, de exemplu, primeşte între 800 şi 1000 de lei în timpul iernii. Asta doar dacă promite că, la vară, se va întoarce la acelaşi loc de muncă.
În Mamaia, în cele două restaurante deschise în extrasezon este forfotă doar în weekenduri. Dar cheltuielile managerilor sunt la fel de mari ca în sezonul estival. Iar profitul e aproape inexistent.
Dar chiar şi cu aceste eforturi, lipsa personalului rămâne în continuare o problemă. Peste câteva luni, când începe sezonul estival, angajatorii ar mai avea nevoie de cel puţin cinci mii de salariaţi pe litoral. Din acest motiv, mulţi patroni apelează la forţa de muncă străină. Filipine sau Sri Lanka sunt ţările de unde sunt aduşi cei mai mulţi angajaţi în turism.
Vara, o cameristă la un hotel de lux în Mamaia poate ajunge şi la 2.500 de lei pe lună, iar un ospătar primeşte două mii de lei, la care se adaugă bacşişul zilnic de până la 500 de lei.