Bolnavii de cancer mor cu zile în România, din cauza birocraţiei şi a nepăsării. Sau, sunt trimişi la Viena...
Pe liste de aşteptare, cu lunile, pentru o şansă la viaţă! Aşa îşi tratează statul român bolnavii de cancer.
De Redactia Observator la 19.01.2018, 21:12Pe liste de aşteptare, cu lunile, pentru o şansă la viaţă! Aşa îşi tratează statul român bolnavii de cancer, care trebuie să facă radioterapie la Institutul Oncologic din Bucureşti. Doar două din cele patru aparate mai funcţionează, iar pacienţii sunt programaţi în funcţie de cât de repede evoluează boala. Mulţi mor, în timp ce conducerea spitalului dă vina pe birocraţie.
"Au fost tot felul de poveşti, de capcane, de legea achiziţiilor publice, de greva din Germania, n-a trimis oferta la timp..." Sunt explicaţiile conducerii, servite medicilor în ultimele trei luni. Un aparat este defect încă din noiembrie. De atunci, cadrele medicale se simt neputincioase în faţa durerii pacienţilor.
Mircea Savu şeful Secţiei de Radioterapie, Institutul Oncologic Bucureşti: "Absolut descurajant să vină pacientul, să ştie că are cancer, să ştie că are nevoie de radioterapie şi tu să-i spui: mda, dar noi avem o listă de aşteptare de atât, hai să ne uităm în registru să vedem cam când putem începe."
Această doamnă a aşteptat mai bine de două luni pentru şedinţele salvatoare. Pentru a prinde un loc, a întrerupt şi chimioterapia.
- O româncă a fost arestată în Italia pentru că o bătea pe bătrâna care o angajase să o îngrijească
- Scumpirile galopante din ultima vreme fac ca în România, de 1 leu să nu mai poţi cumpăra aproape nimic
- Scandalurile dintre teximetrişti şi şoferii Uber se ţin lanţ în Capitală. Poliţia cercetează patru bărbaţi...
Cei mai mulţi pacienţi nu-şi permit celelalte variante propuse de medici: Viena, Turcia, sau..., "sau săracii de ei n-ajung niciodată să facă radioterapie."
Un alt aparat este scos din folosinţă, pentru că se aşteaptă unul nou, adus de Ministerul Sănătăţii cu bani de la Banca Mondială. Este nevoie însă de amenjarea spaţiului, iar demersurile sunt abia la început.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, aparatele pot fi comandate oricând, dacă centrele în care ar urma să funcţioneze au toate procedurile de autorizare la zi. Până acum nu a fost comandat nici măcar un singur astfel de aparat.
În Bucureşti sunt 3 centre de radioterapie de stat şi alte 3 private. Toate au liste de aşteptare. România NU asigură radioterapie nici măcar pentru jumătate dintre cei 45.000 de bolnavi de cancer care ar avea nevoie în fiecare an.