Peisajele și obiceiurile satului tradițional românesc au fost reproduse 3D cu ajutorul realităţii virtuale: ''Wow este experiența''
Premieră națională la Muzeul ASTRA, din Sibiu! Scene de viață, peisaje și obiceiuri din lumea satului tradițional românesc sunt reproduse 3D. Prezentările sunt disponibile atât în limba română, cât şi în engleză.
De Redactia Observator la 02.07.2021, 09:48Realitatea virtuală a satului românesc. De asta se pot bucură cei care poartă ochelarii de ultimă generaţie, care funcţionează independent.
Vlad Miclaus: Această experiență a lumii virtuale ne oferă posibilitatea de a ne integra într-o altă dimensiune în care observăm specificul zonei de atunci, din timp.
Prin intermediul realităţii virtuale, vizitatorii, de la mic la mare, pot află poveşti despre păstorit, despre confecţionarea lumânărilor sau pot vedea cum se ţineau nunţile tradiţionale în satul românesc.
Ciprian Ștefan, director Muzeul ASTRA: Trebuia să venim în această combinație de tehnologie, de digitalizare, dar și chestiunile efectiv palpabile.
- Valea Mureşului, un tărâm de poveste cu oraşe medievale şi monumente ale naturii de-a dreptul spectaculoase
- Localnicii dintr-un sat din Mureș au fugărit pogăniciul. Obiceiul străvechi se mai păstrează doar aici
- Ateliere creative la Muzeul Satului din Sibiu. Lipovenii au preparat mâncare şi i-au învăţat pe copii cum...
Oamenii sunt încântaţi de proiectul inovativ
''Wow este experiența. M-am și speriat la un moment dat fiind atât de reală experiență. Mai ales că m-am trezit cu o găină lângă mine, m-am speriat îngrozitor de tare. Este ceva foarte interesant care merită văzut de toată lumea indifernt de vârstă.''
''Este o experiență faină, mai ales pentru jucătorii de game-uri este chiar drăguț, familiar.''
Peste 20 de oameni - arhitecţi, regizori, programatori, graficieni şi actori - au lucrat timp de 8 luni pentru a duce la bun sfârşit această expoziţie.
Constantin Goagea, manager de proiect: Cred că cel mai interesant și inovativ în afară de tehnologie este asumarea unui alt tip de poveste și unui alt tip de a vorbi cu vizitatorii.
Proiectul a costat peste 600.000 de lei, dintre care 85% reprezintă fonduri nerambursabile oferite de guvernele din Norvegia, Liechtenstein și Islanda.