Antena Meniu Search
x

Localnicii dintr-un sat din Mureș au fugărit pogăniciul. Obiceiul străvechi se mai păstrează doar aici

Un obicei spectaculos este păstrat cu sfinţenie într-un sat din Mureş. După slujba din prima zi de Paşte, sătenii se adună pentru a urmări fugăritul plugarului pe dealul din sat. Pogăniciul, cum este numit tânărul ieşit primul la arat anul acesta, este urmărit de alţi săteni care, conform tradiţiei, încearcă să îl prindă pentru a-l arunca în pârâul care traversează localitatea.

de Redactia Observator

la 03.05.2021, 16:37

Vezi și
  • Pogăniciul sau Plugarul este unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri de Paşte.

Imediat după ieşirea de la biserică, localnicii din Sânmihaiul de Pădure au fugărit pogăniciul. Este un obicei străvechi care se păstrează doar aici. Ţelul pogăniciului este să urce în turnul bisericii şi să tragă clopotele fără să fie prins. 

Reporter: O să prindeţi Pogăniciul, ce zici? 

Localnici: Da, îl prindem.

Pogăniciul de anul acesta s-a dovedit a fi mai rapid decât ceilalţi tineri din sat. 

Reporter: Cum ai reuşit să îi păcăleşti? 

Laurenţiu Crişan, pogănici: Foarte simplu. 

Reporter: Te-ai ascuns? 

Laurenţiu Crişan, pogănici: Nu. Mi-am calculat traseul, am analizat terenul. I-am fentat. 

La final, conform tradiţiei, sătenii l-au aşezat pe iarbă, l-au înconjurat cu ouă roşii şi au cântat "Hristos a Înviat!". 

Reporter: Cum ţi se par tradiţiile astea?

Tânără: Foarte interesante. Să sperăm că o să se păstreze în continuare. 

Alexandru Puiu, preot: Acest obicei al pogăniciului nu este altceva decât o renaștere, o participare a omului la renașterea naturii la viață, a plugarului la semnatul câmpului. Acel bob pe care îl seamănă în pământ în fiecare an și din care răsare o nouă viață. 

Pogăniciul sau Plugarul este unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri de Paşte. Pe vremuri în Valea Gurghiului toţi locuitorii fugăreau pogăniciul acum tradiţia se mai păstrează doar într-un sat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Localnicii dintr-un sat din Mureș au fugărit pogăniciul. Obiceiul străvechi se mai păstrează doar aici