Peştele, vedeta meniului pentru noaptea dintre ani
Se spune că cine mănâncă peşte în noaptea de Revelion, se va strecura tot anul printre griji şi probleme. O superstiţie care a devenit tradiţie în rândul românilor. Aşa că nu e de mirare că astăzi a fost forfotă la raioanele cu peşte din marile magazine.
De Redactia Observator la 29.12.2019, 21:19Se spune că cine mănâncă peşte în noaptea de Revelion, se va strecura tot anul printre griji şi probleme. O superstiţie care a devenit tradiţie în rândul românilor. Aşa că nu e de mirare că astăzi a fost forfotă la raioanele cu peşte din marile magazine. Somonul, păstrăvul, dar şi dorada au fost la mare căutare, dar bucătarii vin şi cu alte sugestii pentru un meniu inedit de sărbătoare.
Salata de boeuf sau cea de vinete poate fi înlocuită în meniul de Revelion cu tartarul de ton cu avocado sau cu pateul de peşte. Sunt doar câteva dintre sugestiile bucătarilor pentru aperitiv: "Avem tonul tăiat cubuleţe, avocado tăiat- ideea este să fie tăiat la fel ca şi tonul. Puţină ceapă verde; avem un dressing simplu cu ulei şi zeamă de lămâie. După ce-l montăm, deasupra punem un pic de susan alb şi negru".
În mai puţin de 10 minute preparatul este gata. Resturile nu se aruncă, ci se folosesc pentru un alt preparat din ton: "Am confiat tonul, am făcut ca o pastă cu ceapă, cu tot felul de ingrediente şi am creat un pateu care este senzaţional. Murături, măsline, ardei kapia copt şi pâine prăjită".
Burta de ton este un alt deliciu cu care puteţi surprinde invitaţii la cina festivă: "Burta de ton este cea mai grasă parte din ton şi noi o facem afumată. O afumăm noi, aici, în casă".
Tigaia cu fructe de mare poate înlocui clasica friptură: "Sosul de roşii se lucrează pe foc mediu".
Tigaia se bagă apoi la cuptor pentru rumenire.
De altfel, spun bucătarii, imaginaţia nu are limite atunci când vine vorba de prepararea peştelui.
Vlad Popa, bucătar-şef: Facem cârnaţi, chiftele, pateuri, zacuşti. Deci cumva produse tradiţionale, adaptate. Cumva, da, ne întoarcem la basic, de unde am plecat
Peştele va fi preparatul vedetă pe mesele multor români în noaptea dintre ani, aşa că au fost cozi la raioanele cu peşte şi fructe de mare.
Indiferent că vă faceţi cumpărăturile din piaţă sau din magazin, există câteva criterii standard după care vă puteţi da seama de cât de proaspăt este peştele. De exemplu, ochii trebuie să fie cât mai limpezi, iar branhiile cât mai roşii.
Cei mai norocoşi şi-au ales peştii direct din păstrăvării. În comuna Roşia din Bihor am găsit peşte proaspăt cu 25 de lei kilogramul. Şi clienţi care au venit de la zeci de kilometri distanţă să îl cumpere.
Vlad Cutuș, administrator păstrăvărie: În perioada asta a anului toată lumea doreşte peşte şi avem o grămadă de comenzi. În jur la 100, 200 de kilograme pe zi
Păstrăvul afumat costă 100 de lei, iar un borcan de zacuscă- 20 de lei.