Antena LIVE

Curs valutar

Peştele, vedeta meniului pentru noaptea dintre ani

Se spune că cine mănâncă peşte în noaptea de Revelion, se va strecura tot anul printre griji şi probleme. O superstiţie care a devenit tradiţie în rândul românilor. Aşa că nu e de mirare că astăzi a fost forfotă la raioanele cu peşte din marile magazine.

De la 29.12.2019, 21:19
WhatsApp
Vezi și:

Se spune că cine mănâncă peşte în noaptea de Revelion, se va strecura tot anul printre griji şi probleme. O superstiţie care a devenit tradiţie în rândul românilor. Aşa că nu e de mirare că astăzi a fost forfotă la raioanele cu peşte din marile magazine. Somonul, păstrăvul, dar şi dorada au fost la mare căutare, dar bucătarii vin şi cu alte sugestii pentru un meniu inedit de sărbătoare. 

Salata de boeuf sau cea de vinete poate fi înlocuită în meniul de Revelion cu tartarul de ton cu avocado sau cu pateul de peşte. Sunt doar câteva dintre sugestiile bucătarilor pentru aperitiv: "Avem tonul tăiat cubuleţe, avocado tăiat- ideea este să fie tăiat la fel ca şi tonul. Puţină ceapă verde; avem un dressing simplu cu ulei şi zeamă de lămâie. După ce-l montăm, deasupra punem un pic de susan alb şi negru". 

În mai puţin de 10 minute preparatul este gata. Resturile nu se aruncă, ci se folosesc pentru un alt preparat din ton: "Am confiat tonul, am făcut ca o pastă cu ceapă, cu tot felul de ingrediente şi am creat un pateu care este senzaţional. Murături, măsline, ardei kapia copt şi pâine prăjită". 

Burta de ton este un alt deliciu cu care puteţi surprinde invitaţii la cina festivă: "Burta de ton este cea mai grasă parte din ton şi noi o facem afumată. O afumăm noi, aici, în casă".

Tigaia cu fructe de mare poate înlocui clasica friptură: "Sosul de roşii se lucrează pe foc mediu". 

Tigaia se bagă apoi la cuptor pentru rumenire. 

De altfel, spun bucătarii, imaginaţia nu are limite atunci când vine vorba de prepararea peştelui. 

Vlad Popa, bucătar-şef: Facem cârnaţi, chiftele, pateuri, zacuşti. Deci cumva produse tradiţionale, adaptate. Cumva, da, ne întoarcem la basic, de unde am plecat

Peştele va fi preparatul vedetă pe mesele multor români în noaptea dintre ani, aşa că au fost cozi la raioanele cu peşte şi fructe de mare.

Indiferent că vă faceţi cumpărăturile din piaţă sau din magazin, există câteva criterii standard după care vă puteţi da seama de cât de proaspăt este peştele. De exemplu, ochii trebuie să fie cât mai limpezi, iar branhiile cât mai roşii.

Cei mai norocoşi şi-au ales peştii direct din păstrăvării. În comuna Roşia din Bihor am găsit peşte proaspăt cu 25 de lei kilogramul. Şi clienţi care au venit de la zeci de kilometri distanţă să îl cumpere. 

Vlad Cutuș, administrator păstrăvărie: În perioada asta a anului toată lumea doreşte peşte şi avem o grămadă de comenzi. În jur la 100, 200 de kilograme pe zi

Păstrăvul afumat costă 100 de lei, iar un borcan de zacuscă- 20 de lei. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

revelion meniu peste bucatari superstitie traditie
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024