Antena LIVE

Peştele, vedeta meniului pentru noaptea dintre ani

Se spune că cine mănâncă peşte în noaptea de Revelion, se va strecura tot anul printre griji şi probleme. O superstiţie care a devenit tradiţie în rândul românilor. Aşa că nu e de mirare că astăzi a fost forfotă la raioanele cu peşte din marile magazine.

De la 29.12.2019, 21:19

Se spune că cine mănâncă peşte în noaptea de Revelion, se va strecura tot anul printre griji şi probleme. O superstiţie care a devenit tradiţie în rândul românilor. Aşa că nu e de mirare că astăzi a fost forfotă la raioanele cu peşte din marile magazine. Somonul, păstrăvul, dar şi dorada au fost la mare căutare, dar bucătarii vin şi cu alte sugestii pentru un meniu inedit de sărbătoare. 

Salata de boeuf sau cea de vinete poate fi înlocuită în meniul de Revelion cu tartarul de ton cu avocado sau cu pateul de peşte. Sunt doar câteva dintre sugestiile bucătarilor pentru aperitiv: "Avem tonul tăiat cubuleţe, avocado tăiat- ideea este să fie tăiat la fel ca şi tonul. Puţină ceapă verde; avem un dressing simplu cu ulei şi zeamă de lămâie. După ce-l montăm, deasupra punem un pic de susan alb şi negru". 

În mai puţin de 10 minute preparatul este gata. Resturile nu se aruncă, ci se folosesc pentru un alt preparat din ton: "Am confiat tonul, am făcut ca o pastă cu ceapă, cu tot felul de ingrediente şi am creat un pateu care este senzaţional. Murături, măsline, ardei kapia copt şi pâine prăjită". 

Burta de ton este un alt deliciu cu care puteţi surprinde invitaţii la cina festivă: "Burta de ton este cea mai grasă parte din ton şi noi o facem afumată. O afumăm noi, aici, în casă".

Tigaia cu fructe de mare poate înlocui clasica friptură: "Sosul de roşii se lucrează pe foc mediu". 

Tigaia se bagă apoi la cuptor pentru rumenire. 

De altfel, spun bucătarii, imaginaţia nu are limite atunci când vine vorba de prepararea peştelui. 

Vlad Popa, bucătar-şef: Facem cârnaţi, chiftele, pateuri, zacuşti. Deci cumva produse tradiţionale, adaptate. Cumva, da, ne întoarcem la basic, de unde am plecat

Peştele va fi preparatul vedetă pe mesele multor români în noaptea dintre ani, aşa că au fost cozi la raioanele cu peşte şi fructe de mare.

Indiferent că vă faceţi cumpărăturile din piaţă sau din magazin, există câteva criterii standard după care vă puteţi da seama de cât de proaspăt este peştele. De exemplu, ochii trebuie să fie cât mai limpezi, iar branhiile cât mai roşii.

Cei mai norocoşi şi-au ales peştii direct din păstrăvării. În comuna Roşia din Bihor am găsit peşte proaspăt cu 25 de lei kilogramul. Şi clienţi care au venit de la zeci de kilometri distanţă să îl cumpere. 

Vlad Cutuș, administrator păstrăvărie: În perioada asta a anului toată lumea doreşte peşte şi avem o grămadă de comenzi. În jur la 100, 200 de kilograme pe zi

Păstrăvul afumat costă 100 de lei, iar un borcan de zacuscă- 20 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

revelion meniu peste bucatari superstitie traditie
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024