Previziuni sumbre, chiar dacă ROBOR a scăzut. Ratele în lei nu se micşorează semnificativ
Băncile răsuflă uşurate după gura de oxigen primită de la BNR în urmă cu doar două zile. Românii cu credite în lei nu pot face însă acelaşi lucru.
De Redactia Observator la 05.10.2017, 21:30Băncile răsuflă uşurate după gura de oxigen primită de la BNR în urmă cu doar două zile. Românii cu credite în lei nu pot face însă acelaşi lucru. După ce Banca Centrală a injectat piaţa cu peste 9 miliarde de lei, indicele ROBOR a scăzut uşor, însă prea puţin ca să se reflecte şi în ratele lunare. În timp ce analiştii avertizează că este doar o chestiune de timp până când indicele îşi va relua ascensiunea, guvernatorul Mugur Isărescu se fereşte să dea prea multe explicaţii în faţa camerelor.
- Cum rămâne cu ROBOR-ul, domnule guvernator? Ce se va întâmpla astăzi?
- O să scadă!
- O să scadă mai mult? Dar a scăzut foarte puţin!
- Românii vor fi avertizaţi pe telefoanele mobile în cazul unui dezastru natural iminent
- Tradiţia pare mai presus de lege, în cazul înmormântărilor. Românii îşi plâng rudele acasă, trei zile şi...
- Varujan Vosganian uimeşte cu o declaraţie HALUCINANTĂ: "Oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce...
Prezent astăzi la o conferinţă, Mugur Isărescu a fost întrebat şi care sunt previziunile pentru împrumuturile în lei ale românilor. Cu greu, jurnaliştii au reuşit să obţină trei cuvinte de la guvernatorul vizibil afectat de ...răceală.
-O să mai pompaţi şi astăzi bani pentru scăderea ROBOR? Ce se va întâmpla cu ratele românilor?
-Am făcut o conferinţă întreagă pentru...
Pentru ca indicele la trei luni să scadă cu doar 0,01%, adică UN LEU, dacă vorbim despre rata lunară. Nesemnificativ, dacă ne gândim că acum plătim cu câteva zeci de lei în plus la bănci, din cauza creşterilor fulminante a ROBOR.
La un credit Prima Casă la care se plătea acum un an o rată de 910 lei, acum se plătesc 137 de lei în plus. Doar din această creştere a ROBOR care intră în componenţa dobânzii variabile.
Oricum, nu ne vom bucura prea mult timp de rate uşor mai mici, spun analiştii.
Adrian Benţea, analist financiar: "Tendinţa a fost de creştere în ultimul an, prin urmare nu o să vedem scăderi spectaculoase. Vom avea o acalmie de câteva- două, trei luni, după care eu mă aştept ca acest indice să crească, până undeva la 2-2,5." Dacă indicele va ajunge la acest nivel, pentru un credit Prima Casă am putea ajunge să plătim o rată lunară cu aproape 280 de lei mai mare faţă de situaţia în care ROBOR ar fi rămas la doar 1%.
- Care sunt indiciile care ar duce spre un ROBOR de 2,5%?
- Sunt semnele de îndatoarare ale statului român, plus lipsa de lichidităţi din piaţă.
Afectaţi de fluctuaţiile indicelui sunt şi sutele de mii de români cu credite de nevoi personale.