Antena Meniu Search
x

Tradiţia pare mai presus de lege, în cazul înmormântărilor. Românii îşi plâng rudele acasă, trei zile şi trei nopţi, aşa cum cere datina, deşi e ilegal

Românii nu îşi pot îngropa morţii legal. Un act normativ de anul trecut impune reguli stricte pentru firmele de pompe funebre, dar şi pentru rudele morţilor.

Vezi și

Românii nu îşi pot îngropa morţii legal. Un act normativ de anul trecut impune reguli stricte pentru firmele de pompe funebre, dar şi pentru rudele morţilor. Chiar dacă există şi amenzi, firmele de servicii funerare nu s-au chinuit să respecte legea, iar românii îşi îngroapă morţii mai mult după datină. Capele nu există în toate localităţile, la pompe funebre nu sunt brăţări pentru morţi, iar termenul de 36 de ore stabilit pentru unele înhumări este imposibil de respectat.

"De ce să îmi pun eu brăţara, cu firma mea, când ei au făcut îmbălsămarea (n.r. angajaţii spitalului) şi au constatat decesul?! Dar nu verifică nimeni! Asta-i noua fiţă!" Pentru unii fiţă, pentru alţii lege. Morţii nu ar trebui să fie înmormântaţi fără o brăţară specială, care nu se deterioreză după înhumare. O nouă lege impune condiţii stricte pentru firmele de pompe funebre. "Art.19 Este obligatorie aplicarea unei brăţări în jurul încheieturii mâinii drepte sau stângi a decedatului pe care sunt imprimate datele de identificare ale firmei care a acordat serviciile funerare, îngrijirile mortuare şi serviciile de tanatopraxie. (...)"

Unii antreprenori află doar când îi întreabă clienţii: "Numai la IML (n.r. Institutul de Medicină Legală)! Noi n-am mai întâmpinat până acuma, să luăm noi, să punem noi brăţară. Da, aşa este! Am sunat-o pe doamna doctor... şi a zis, într-adevăr, firma de servicii funerare, care face transportul, pune brăţara cu numele decedatului şi firma." 

Teoretic, timp de un an de zile, multe firme de servicii funerare nu au respectat legea. Practic, legea mai are nevoie de câteva reglementări. Aşa că firmele de pompe funebre o mai fentează. Ministerul Sănătăţii încă nu a aprobat ghidul pentru meseria de tanatopractician. Adică cea de îmbălsămător profesionist. În plus, firmele de pompe funebre trebuie avizate şi de consiliile locale, să nu aibă datorii la buget sau să aibă minim trei angajaţi pentru a căra sicrie. Care trebuie să aibă certificate de conformitate. Adică să fie rezistente la şocuri sau etanşe.

Pe acelaşi subiect

În plus, mortul nu mai poate fi ţinut acasă. Dar la sate, legea pare deja îngropată: "La ţară, întotdeuna s-a ţinut mortul în casă. N-a fost niciodată, la ţară, capelă. Ce putem face cu morţii, dacă nu avem capelă?!"

Noua lege prevede sancţiuni între 500 şi 20.000 de lei.  Dar şi că înmormântările se pot face fără preot. Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei: "Nici până acum nu exista o lege care să impună înmormântarea cu preot. Este fără aderenţă la realitate. În cazul în care există fobie a familiei, sau că aparţin unui cult, se poate face acest lucru." 

Există şi situaţii în care morţii trebuie îngropaţi în maximum 36 de ore. Legea a fost adoptată tocmai pentru a stopa evaziunea fiscală şi hoţia de care românii se plâng atunci când ajung cu morţii la firmele de pompe funebre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Tradiţia pare mai presus de lege, în cazul înmormântărilor. Românii îşi plâng rudele acasă, trei zile şi trei nopţi, aşa cum cere datina, deşi e ilegal