Proteste în toată țara ale angajaților din domeniul HoReCa. Antreprenorii din industria ospitalității au ajuns la capătul răbdării
Reprezentanții HORECA din Timișoara ies astăzi în stradă. Antreprenorii din industria ospitalității au ajuns la capătul răbdării și spun că nu există date clare care să arate că HORECA este principala cauză a creșterii cazurilor de Covid 19. În curând se implinește un an de când restaurantele, hotelurile si alte activități din domeniu se chinuie să supravietuiască.
De Iulia Pop la 16.02.2021, 10:38- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Reprezentanții HoReCa spun că promisiunuile Guvernului referitoare la creditele pentru IMM-uri sau la granturi au dat inițial încredere, însă deciziile au contrazis și i-au lăsat fără speranță. Ultima lovitură, anularea voucherelor de vacanță. Practic, în acest domeniu nu vorbim de despăgubiri.
Dacă este să ne referim la cifre, avem 120.000 de concedieri în domeniu, 120.000 de euro pierderi, în fiecare an, pentru fiecare locație și 120.000 de companii în faliment. Iar ca cifră totală, 3 miliarde de euro, de la începutul pandemiei, pierderi totale în acest domeniu.
Organizația HoreTim se alătură protestului colegilor din București și din țară și strigă nemulțumirile față de restricționarea de acest domeniu din 14 martie 2020 și până în prezent. Și-au dat întâlnire la ora 12.00 în Piața Unirii din Timișoara, oraș cu o rată de infectare de 4,70 la mia de locuitori, unde restaurantele sunt închise, terasele inaccesibile în această perioadă geroasă, iar igluurile au un statut controversat, astfel că mai mulți patroni și-au luat deja amenzi.
Eliminarea voucherelor de vacanță pe 2021, "o măsură dezastruoasă cu un impact imediat"
Ionuț Nedea, proprietar agenţie de turism: Este o măsură dezastruoasă cu un impact imediat și foarte mare. Mi se pare un paradox. Să vorbești de ajutoare de 500 de milioane de euro, dar să retragi 300 de milioane de euro prin eliminarea acestor vouchere de vacanță.
Nicolae Bucovală, Președintele Patronatului din Mamaia: Ne-am bugetat, dacă vreți între ghilimele, cu aceste vouchere de vacanțe, inclusiv tour-operatorii. Au început să curgă rezervările în mod masiv către litoral, ca să ne trezim că nu se vor mai da vouchere de vacanță.
Un voucher de vacanţă valoreaza 1.450 de lei. Turiştii îşi vor putea plăti vacanţa cu vouchere doar dacă le-au mai rămas tichete nefolosite din ultimii doi ani. Valabilitatea lor va fi prelungită.