Principalele măsuri fiscal-bugetare pentru acest an, propuse într-un proiect de OUG publicat de ministerul Finanţelor

De Redactia Observator.
Publicat: 15.02.2021, 21:33.
Actualizat: 15.02.2021, 21:35

Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, în care se anunţă măsurile fiscal-bugetare pentru anul în curs. Printre acestea, neacordarea voucherelor de vacanţă, prorogarea termenului de aplicare a Legii pensiilor şi limitarea călătoriilor studenţilor.

Ministerul Finanţelor a lansat spre consultare publică proiectul de OUG pentru principalele măsuri fiscal-bugetare pentru acest an

Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Modificări fiscal-bugetare pentru 2021

Potrivit documentului publicat de minister, în anul 2021, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii nu acordă vouchere de vacanţă.

De asemenea, în anul 2021, valoarea punctului de pensie se va menţine la nivelul de 1.442 lei, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei.

La aceasta se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării şi data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Se abrogă art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 131/2020, prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Măsura ar fi creat o situaţie discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal şi a generat nemulţumiri în rândul acestora.

Tarif redus pentru studenţi cu 50%

În document se propune şi modificarea art. 205 alin. (2) din 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii dreptului studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze, pe parcursul anului canedaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum şi pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval.

De asemenea, se impun clarificări privind numărul de zile de concediu la care personalul de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar şi din unităţile conexe are dreptul.

Şi personalul feroviar este menţionat în document, fiind propusă prorogarea până la 1 aprilie 2022 a datei de intrare în vigoare a care aprobă pentru personalul feroviar, atât din cadrul instituţiilor publice cât şi din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, drepturi de natură salarială şi de asistenţă socială cu impact asupra bugetului de stat generat, în principal, de creşterea compensaţiei serviciului public de transport feroviar de călători şi a cheltuielilor cu administrarea infrastructurii feroviare de circa 978 milioane lei.

Recrutare de personal în procesul de vaccinare împotriva COVID-19

În document se propun şi unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea instituirii unui cadru legal general pentru organizarea de toate unităţile sanitare din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională să organizeze centre de vaccinare împotriva COVID-19.

Finanţarea centrelor organizate suplimentar peste numărul aprobat prin Strategia de vaccinare împotriva COVID – 19 în România, se asigură de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Noi măsuri care să permită asigurarea accesului la testarea şi vaccinarea împotriva COVID-19

Se propune şi adoptarea unor noi măsuri care să permită asigurarea accesului la testarea şi vaccinarea împotriva COVID-19 în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 şi a personalului ministerelor şi instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională trimis în misiune permanentă în străinătate. Cheltuielile privind testarea şi vaccinarea acestuia se suportă din bugetele instituţiilor trimiţătoare.

Potrivit Ministerului, neadoptarea tuturor acestor măsuri, în regim de urgenţă, poate avea consecinţe negative şi ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat, afectând sustenabilitatea finanţelor publice, întârzieri în adoptarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, afectând posibilităţile de finanţare în anul 2021 a acţiunilor de limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi a măsurilor în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice, majorarea cheltuielilor bugetare, ceea ce creează premisele unui dezechilibru bugetar, dar şi posibile repercusiuni grave, dată fiind necesitatea atingerii imunităţii colective, circa 70% din populaţie să fie protejată, pentru a permite ca pandemia să fie sub control şi în cele din urmă, eradicată.

Documentul rămâne în consultare publică timp de zece zile, pe site-ul Minsterului Finanţelor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Eveniment • pe 19.02.2021 la 20:20
Guvernul a adoptat bugetul pentru anul 2021. Florin Cîţu: ''Nu au fost modificări importante, deficitul rămâne acelaşi''
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Eveniment • pe 19.02.2021 la 16:46
Foto
Bugetul pe 2021, pe masa Guvernului. Modificările propuse ar putea aduce dezamăgiri importante pentru bugetari şi pensionari

Top știri

O femeie din Iran a fost spânzurată, deși murise de infarct aşteptându-şi rândul la execuție
1
Extern • pe 24.02 la 16:00

O femeie din Iran, condamnată pentru uciderea soțului ei, a fost spânzurată de autorități deși era deja moartă de câteva minute, după un infarct făcut în timp ce-și aștepta rândul la execuție.

PARTENERI
Dorian Popa, sfâșiat de durere după moartea polițistului motociclist, în accidentul din fața Palatului Parlamentului: „Ești cu mine aici” / VIDEO
spynews.ro
Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
gandul.ro
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o cu un avion privat în Spania, pentru tratament! Cât l-a costat
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 27 februarie 2021. Berbecii sunt gata pentru un nou început. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Cum arată acum mama lui Mihai Mitoșeru, după o intervenție chirurgicală. Camelia Mitoșeru a ajuns acasă și este de nerecunoscut
A1.RO
Cum arată Alina Laufer la o săptămână după ce a născut prematur. Soția lui Ilan Laufer încă se află la spital
A1.RO

TV

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''
TV • la 10:28
Foto

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...