Cea mai modernă şi mai mare staţie seismologică din România a fost deschisă în localitatea unde au fost 1.000 de cutremure în ultimii 4 ani
Nicio zi fără un seism sau o alunecare de teren. Este realitatea din Izvoarele, cea mai cutremurată localitate din România.
De Redactia Observator la 20.11.2017, 20:41- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Nicio zi fără un seism sau o alunecare de teren. Este realitatea din Izvoarele, cea mai cutremurată localitate din România, unde astăzi s-a scris încă un record. Autorităţile au inaugurat cel mai modern sistem de monitorizare a seismelor din ţara noastră. 11 staţii performante vor colecta date în timp real şi vor da alarma chiar şi cu 20 de secunde înainte de cutremur.
De 4 ani, aproape că nu trece nicio zi în care pământul să nu se cutremure în mica localitate Izvoarele, din judeţul Galaţi. E un record care a făcut inclusiv dealurile să plece din loc şi care a lăsat o parte din localnici fără case. Replica autorităţilor a fost pe măsura dezastrului. Constantin Ionescu, director INCDFP: "Aici sunt 11 staţii seismice. Este o premieră la nivelul cercetării în România, nu există un alt sistem în România."
Practic, senzorii înregistrează orice mişcare a pământului, iar datele sunt transmise în timp real la Măgurele. Pe localnicii, investiţia nu îi impresionează. "Nu ne ajută la nimic. Că de bubuit tot se aude, se mai hâţâie geamurile, în special noaptea, dese şi ne-am speriat chiar foarte tare, Doamne dacă mai avem scăpare sau nu. Mai mult îmbrăcaţi dormeam şi ne gândeam că la orice pas se va întâmpla o nenorocire."
Mihai Diaconescu, cercetator INCDFP: "Zona este şi va rămâne în continuare activă seismic. Să nu vă aşteptaţi că se vor opri cutremurele. Casele stând pe apă, sau pe pământ îmbibat cu apă."
- Descoperire uimitoare într-o scară de bloc în Capitală. Cinci saci cu sute de mii de cartele telefonice au pus...
- Haos în firmele din România, după revoluţia fiscală. De azi au început negocierile pentru creşterea salariului...
- Noi detalii despre abuzurile lui Corneliu Bârlădeanu, fostul episcop al Huşilor. Cerea un preţ inimaginabil...
În câteva luni, autorităţile vor colecta datele din cele 11 staţii şi vor stabili unde există riscul să apară alunecări de teren. Până atunci, în localitate nu se mai construieşte nimic. Emil Dragomir, primar Slobozia Conachi: "Nu mai dăm autorizaţii până nu vor fi gata hărţiile de risc, pe baza datelor colectate de acest sistem."
Cel puţin 1.000 de seisme au avut loc din 2013 şi până astăzi.